Op de agenda van de Commissie Bestuur en Samenleving van 10 maart staat het agendapunt ‘Vernieuwing Werkwijze Gemeenteraad’. In het coalitieakkoord is de ambitie verwoord om het dualisme te stimuleren en de rol van de Raad groter te maken.
Een ingestelde werkgroep bestuurlijke vernieuwing heeft een 10-puntenplan opgesteld ter vernieuwing van de werkwijze van de Raad en commissies. Het beoogde effect moet onder andere zijn dat er meer mogelijkheden komen om met inwoners, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden in gesprek te gaan, meer grip te krijgen op de eigen agenda en te zorgen dat er meer rust, ritme en regelmaat ontstaat in de vergadercycli; dat er meer ruimte komt voor beeld- en opinievorming over voorstellen, die een besluit van de Raad gaan vergen en zodat men tenslotte meer met elkaar in debat kan gaan en ideeën/standpunten kan uitwisselen.
In de huidige situatie ontstaan er vaak lange betogen in commissievergaderingen, die nog eens herhaald worden in de Raadsvergadering.
Gestreefd wordt om te komen tot een Politiek debat tussen fracties in plaats van met het College. Er is nu ook slechts 1 vorm van inspreekrecht voor de inwoners die formalistisch is. Gestreefd wordt naar diverse vormen van formele én informele inspraakmomenten voor inwoners en organisaties.
In het kader van de vernieuwing wordt er onder anderen een agendacommissie ingesteld die bestaat uit 3 commissievoorzitters samen met de gemeentesecretaris en de griffie. In de vergadercyclus van de Raad komt er ook een raaddialoogavond voor dialoog (beeldvorming, ideeënuitwisseling en inspraak) zowel met inwoners, ambtelijke organisatie als experts. Er komt ook een verandering in de vergaderorde. Zo wordt voor de vergadering al de sprekersvolgorde bekend. Zo wordt ook het tijdstip van indiening van moties en amendementen aangepast en moet er eerder aangegeven worden of een agendapunt een hamerstuk of bespreekstuk wordt.
Het streven is om het vergaderen nieuwe stijl per raadcyclus april 2022 in te voeren.