Het Integraal Veilgheidsplan 2023-2026 dat 1x in de 4 jaar geactualiseerd en vastgesteld wordt en voortvloeit uit de Politiewet werd in de commissie besproken. Het plan biedt de juiste focus in de aanpak van diverse integrale veiligheidsthema’s. Na analyse wordt gestreefd in de komende periode een minimaal gelijkblijvend of een toename van het veiligheidsgevoel te krijgen, het verhogen van de weerbaarheid, verankeren van de veiligheid in de kernen, wijken en buurten en een afname van de criminaliteit. De noodzakelijke financiële middelen van € 1 per inwoner zijn reeds structureel opgenomen in de Programmabegroting 2023.
Joris Vrensen (PLV) gaf aan dat veiligheid en een gevoel van veiligheid een groot goed is. De meest urgente problemen waren in beeld gebracht. Hij miste wat concrete uitwerking van plannen zoals de aanpak van drugsafval in het buitengebied.
Ton van der Vossen (PVDA/GJ) vond dat het meer een politieplan was en geen integraal plan. GGD en jeugdzorg zijn ook onderwerpen, die hierin meegenomen moeten worden. Verder vond hij het een goed plan op gebied van veiligheid en openbare orde.
Mevrouw Ayah Yacoub (SP) is blij met de aanpak en aandacht van cybercriminaliteit en wilde graag weten hoe omgegaan wordt met ethische vraagstukken. Verantwoordelijk portefeuillehouder burgemeester Van de Mortel gaf aan dat er een ethische commissie is samengesteld uit 5 personen die de 5 samenwerkende gemeenten vertegenwoordigen.
Bert Timmermans (VVD) meldde, dat veel punten uit het IVP ook te vinden waren in hun verkiezingsprogramma.
Voor Eddy van Doorn (GB) was het toverwoord samenwerken op allerlei gebied. Er werden in het plan strategische thema’s benoemd en lokaal was de prioriteit verkeersveiligheid.
Rutger Jans (CDA) was tevreden met de gestelde doelen. Hij vroeg zich alleen af of de bijdrage van € 1 voldoende was hetgeen door de portefeuillehouder beaamd werd.
Het IVP werd als hamerstuk afgehamerd.