Home Bestuur & politiek Veel vragen bij Kaders participatie VVP

Veel vragen bij Kaders participatie VVP

Op de agenda van de Commissie Ruimte van 22 april stond ook geagendeerd ‘Kaders participatie Verkeer- en Vervoersplan en vastleggen financiële dekking voor uitvoering motie ‘verkeersonderzoek VVP’.

Het doel van de nieuwe Mobiliteitsvisie en Mobiliteitskader (eerder Verkeer- en Vervoersplan) is dat er maatwerkoplossingen komen voor optimale spreiding van het verkeer op het onderliggend wegennet, dat de verkeersstromen richting rijkswegen gaan leiden en dat sluipverkeer wordt tegen gegaan. Het college heeft in het voorstel gevraagd de kaders vast te stellen waarbinnen de participatie met de Vughtse gemeenschap plaatsvindt.


Rutger Jans van het CDA gaf aan dat hij een tijdsplanning miste in het stuk en vroeg zich af hoe Vught er de komende jaren uit komt te zien. Hij was ook van mening dat het tussenvonnis van de Raad van State inzake de N65 een opdracht gaf aan het college om een stukje huiswerk te doen inzake de burgerparticipatie. Daarnaast was hij van mening dat in het tussenvonnis een opdracht aan het college lag omdat de vraag was gesteld of de Helvoirtseweg nog berekend was op het aanvullend verkeer. Dit is een kwantitatieve norm in plaats van een kwalitatieve norm.


Voor Dani Smith van de SP fractie was het niet helemaal duidelijk waar de uitgaven voor het onderzoeksbureau op gebaseerd waren. Daarnaast vroeg hij zich af of binnen de ambtelijke organisatie niet voldoende kennis zat waardoor het externe bureau niet nodig was. En als er toch inhuur moet plaatsvinden of dan ambtenaren die betrokken zijn bij het onderzoek in de toekomst die besparing kunnen opleveren.


Voor Guus van Woezik van Gemeentebelangen was het niet helemaal duidelijk waar de kaders stonden. Hij vroeg zich net als de SP af waar die 100.000 euro kosten voor het onderzoeksbureau op gebaseerd waren. Hij had liever gezien dat eerst de keuze voor een participatievorm was gemaakt alvorens een extern bureau in te schakelen. Ook zag hij liever dat er een keuzemogelijkheid was geweest uit drie bureaus. Daarnaast had hij graag gezien welke werkmethode het onderzoeksbureau zou kiezen.


Willem Jan de Graaff van D66 vond dat de kaders wat summier waren en dat de opdracht voor het bureau niet duidelijk was. Hij zag ook liever een opiniërend debat om de kaders vast te stellen. Essentieel voor zijn fractie is de goede participatie. Hij gaf wel aan dat er een routekaart ontbrak.

Bert Timmermans van de VVD gaf aan om de woonvisie en VVP visie samen te smelten omdat er toch weer andere verkeersbewegingen komen. Daarnaast vond hij in de discussie over de kaders dat de nadruk teveel lag op de N65.


Kim Dorna van de fractie PvdA/GL kon zich vinden in het feit om een extern bureau de participatie te laten begeleiden.


Het voorstel van GB om een keuze te maken uit meerdere onderzoeksbureaus haalde het niet bij de overige fracties. In zijn beantwoording gaf de verantwoordelijk wethouder Du Maine onder andere aan dat er een Raadsinformatiebrief komt waarin de routekaart aangegeven staat en de wijze van participatie. Dit agendapunt wordt als bespreekstuk meegenomen naar de komende raadsvergadering.