Home Bestuur & politiek VAB-beleid is maatwerk

VAB-beleid is maatwerk

Oud wethouder Van Hal, te gast in Blikveld, deed verslag van de totstandkoming van het VAB (Vrijkomende Agrarische Bebouwing) -beleid waar hij als wethouder verantwoordelijk voor was in de toenmalige gemeente Haaren. Volgens hem was iedereen blij over de wijze waarop het tot stand gekomen was. “Maatwerk binnen dat beleid is belangrijk voor alle partijen.”

De raadscommissie buigt zich donderdag over het Vughtse VAB beleid. Van Hal gaf aan hoe draagvlak werd gecreëerd in het Haarens proces en geluisterd werd naar alle partijen. Volgens hem was de provincie enthousiast over de gevolgde procedure en zei dat het beleid voldeed aan het gevoerde Rijks- en provinciaal beleid. “Het was een goed voorbeeld van hoe je bottom-up dingen tot stand brengt. De, binnenkort in werking tredende, Omgevingswet was al buitengewoon goed toegepast.”

Haaren is in 2017 begonnen met het ontwikkelen van het VAB-beleid. Belangrijke reden was om verpaupering in het buitengebied tegen te gaan. “Gebruik wat niet gewenst is,” aldus Van Hal, “want criminaliteit ligt op de loer.” In het proces werden belanghebbenden zoals agrariërs en natuurorganisaties aangeschreven. Mensen die belang hebben bij het buitengebied. Zo werd beleid ontwikkeld wat draagvlak had. Er werden kaders gesteld en met stoppende agrariërs werden keukentafelgesprekken gevoerd. Zo werd bekend wat zij wilden en werd aangegeven welke mogelijkheden er voor ze waren.

Ook haalde Van Hal nog aan hoe de gemeenten Oisterwijk, Boxtel en Vught bezwaar maakten tegen het in september 2020 vastgestelde Haarens VAB-beleid. Zij hadden er problemen mee dat het VAB-beleid opgenomen werd in het bestemmingsplan buitengebied. Het bijzondere in het hele proces was dat toen de herindeling in januari 2021 inging, Vught daarmee ook het VAB-beleid overnam en zij in feite bezwaar maakte tegen het ‘eigen’ VAB-beleid. Later werd het bezwaar ingetrokken. Hij merkte ook op dat in de discussie rondom het VAB-beleid, Vught weinig kennis had van het buitengebied. “Er was minder know-how over wat zich afspeelde in het buitengebied.”  

Het hele VAB-beleid is geënt op kwaliteitsverbetering in het buitengebied. Er zijn allerlei kaders en voorwaarden aan gesteld. Zo mag een startende ondernemer bestaande agrariërs niet hinderen. Ook een belangrijke aspect is het aantrekkende verkeer. Alles moet passen in de bestaande omgeving, maar het ligt er wel aan waar je zit met je onderneming. Zit je tegen de Loonse en Drunense duinen aan of zit je in een groot agrarisch gebied.

Belangrijk volgens Van Hal is mensen uit te lokken om kwaliteitsverbetering te creëren in het buitengebied. En dat betekent niet dat je massaal woningen kunt gaan bouwen. Dit is ook niet mogelijk vanwege de stankcirkel die in het buitengebied geldt. En het provinciaal beleid houdt dit ook tegen.

Tenslotte geeft Van Hal aan dat het heel belangrijk is om bewoners bij het proces te betrekken. “Doe dit niet door middel van een inspraakavond maar nodig de mensen persoonlijk uit. De manier van besturen is belangrijk. Doe je dit niet goed dan creëer je geen draagvlak en krijg je alleen maar fricties.”

Luister hieronder naar het gesprek met oud wethouder Van Hal van de toenmalige gemeente Haaren.

Presentatie: Frieda Rouppe van der Voort en Peter Corvers
Technicus: Peter Kradolfer
Editor: Ralph van Dongen