In een interview van Blikveld op 18 juli spraken we met PvdA/Groen Links lijsttrekker Toine van de Ven. Het was geen verrassing voor Toine dat hij gevraagd is voor het lijsttrekkerschap en de kandidatencommissie hem op plek 1 van de verkiezingslijst heeft gezet. Afgelopen woensdag is de ALV akkoord gegaan met de verkiezingslijst. Toine heeft de ambitie om nog een periode als wethouder door te gaan. Hier wil hij de verkiezingen mee ingaan. Hij zal zeker in de raad komen en ziet daar een rol voor hem weggelegd. Hij betwijfeld wel of hij daar vijf en half jaar in blijft zitten. Immers hij heeft er dan 14 jaar Vughtse politiek op zitten, waarvan 12 jaar raadslid en 2 jaar wethouder. Hij wil graag als wethouder door daar hij er nog niet klaar mee is.
Als wethouder heb je een andere rol dan lijsttrekker. Hoe gaat u daarmee om? Toine: “Als collegelid neem je ook besluiten die niet voor 100% de lading van PvdA/GL dekken. Dat zijn gemeenschappelijke besluiten die je samen met andere partijen neemt. Dus het kan zijn dat je in de verkiezingen onderwerpen onder de aandacht brengt die je als wethouder anders hebt benaderd. Dat is coalitiewerking.”
Een voorbeeld waarbij volgens Toine de inbreng van PvdA/GL zichtbaar is, is bij woningbouw. Daar heeft de laatste jaren een verschuiving plaatsgevonden in de prijsklasse verdeling. Wat natuurlijk voor kan komen is dat je stemmen verliest op één item, bijvoorbeeld de Jagersboschlaan. Reactie van Toine: “Dat is politiek en moet je accepteren.”
Toine vindt dat hij het goed gedaan heeft als wethouder. Hij heeft in enkele dossiers stappen kunnen zetten. Als voorbeelden noemt hij: woningbouw, klimaat en milieu, hij is goed benaderbaar en geeft ook duidelijk aan wanneer iets niet kan. Deels is het zo dat je als oppositielid sommige dingen niet pikt, die je als wethouder moet accepteren. Als oppositie kun je je standpunt voor 100% verdedigen, als wethouder heb je te maken met compromissen.
Bij de Jagersboschlaan moest hij een eerder genomen besluit aan de bewoners gaan melden. In de tijd, gelegen tussen het besluit en het gesprek met de buurtbewoners, heeft niemand dat gedaan.
Het begin was niet makkelijk als wethouder. Toine: “Je stapt in een proces waarbij besluiten al zijn genomen, waarvan jij de uitvoerder bent. Het dossier rondom de beuk op het Maurickplein is goed afgelopen. Het college is niet in hoger beroep gegaan na uitspraak van de rechter. Ik stel me de vraag of in een andere samenstelling van het college dat besluit ook genomen was.”
Energie en klimaat is een langdurig proces. Daar wil Toine nog zeker energie insteken als wethouder na de verkiezingen. Bijvoorbeeld de productie van duurzame energie. Dan is twee jaar te kort om je stempel daarop te drukken.
De inzet van PvdA/GL bij de verkiezingen is 5 zetels en één wethouder. Toine heeft het als mens wel eens lastig met goed bedoelde besluiten die anders worden geïnterpreteerd en met verrassingen uit de hoge hoed. Maar hij probeert altijd wel de mens te blijven die dan de ander opzoekt. Voor de komende maanden gaat hij zich volledig inzetten als wethouder en bij het naderen van de verkiezingen steeds meer als lijsttrekker voor PvdA/GL.
Presentatie Berry van de Water en Erik Overman
Techniek: Maurice van der Vliet