In een raadsinformatiebrief hebben Burgemeester en Wethouders de uitkomsten weergegeven van een onderzoek door antidiscriminatiebureau RADAR naar anti-LHBT+-discriminatie en racisme. Aanleiding hiervoor was de vaststelling van de notitie – onderdeel uitmakend van het diversiteitsbeleid – ‘Het Vughtse palet aan kleuren’ in december 2021. Het college van B&W is toen aan de slag gegaan met de uitvoering van zowel de notitie, als de ingediende motie over het aanleggen van regenboogzebrapaden. Eén van de acties was het laten uitvoeren van een onderzoek om meer zicht te krijgen in de aard van discriminatie in Vught.
In 2022 zijn bij RADAR 3 meldingen van inwoners van Vught binnengekomen van discriminatie en 2 van een voorval in de gemeente Vught. De discriminatiegronden betroffen twee keer herkomst/huidskleur, twee keer godsdienst en één keer handicap/chronische ziekte. Bij de politie kwamen vier meldingen van incidenten binnen. Dit betrof seksuele gerichtheid (2 keer), één keer herkomst/huidskleur en één keer antisemitisme.
Het onderzoek van RADAR was erop gericht om meer zicht te krijgen op de aard van discriminatie in Vught. Wat gebeurt er en wat betekent dit voor degenen die het betreft? Met de uitkomsten hiervan streeft de gemeente Vught ernaar, haar bestaande beleid te optimaliseren, zodat het nog beter aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep waar onderzoek naar is gedaan. In het huidige diversiteitsbeleid van de gemeente worden, onder andere door het COC, gastlessen gegeven bij het Maurick College over seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Daarnaast is de gemeente actief als regenbooggemeente door zich pro-LHBT+ uit te spreken. Als resultaat is er een regenboogpad aangelegd en wordt op speciale dagen de regenboogvlag gehesen.
Bij het opstellen van het gemeentelijk beleid is uitgegaan van landelijke informatie en van lokale gegevens over meldingen bij RADAR en de politie. De lokale informatie over discriminatie is echter zeer summier. Het aantal meldingen geeft geen duidelijk beeld van de omvang of specifieke kenmerken van de ervaren problematiek in onze gemeente.
Het onderzoeksrapport geeft een overzicht van mogelijkheden tot het voeren van LHBT +-beleid en anti-racismebeleid. Een belangrijke algemene aanbeveling uit het onderzoek is, om in gesprek te blijven met de doelgroepen en hen bij beleid en activiteiten te betrekken. Communicatie en symbolen blijken van grote waarde voor de deelnemers aan het onderzoek. Laten zien dat iedereen meetelt en dat iedereen mee kan doen. Symbolen dragen daaraan bij en laten zien wat normaal is in Vught. Ook is het belangrijk te weten waar je terecht kunt met signalen van discriminatie. Opvallend was dat een aantal inwoners, met name nieuwkomers, bang waren om mee te doen aan het onderzoek vanwege de relatie met de overheid. Men voelt zich in het algemeen veilig in de gemeente, maar niet altijd op hun gemak en passen hun gedrag regelmatig daarop aan.
Uit onderzoek blijkt niet dat er een probleem is in Vught. Diversiteit leeft in Vught. Huis 73 en de lokale omroep NOVO3 besteedden aandacht in de Pride-maand aan het onderwerp. Ook werd door Huis73 aandacht besteed aan de Week tegen Racisme. Samen met het Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg, het COC, het Jongerenwerk van Welzijn Vught en twee enthousiaste vrijwilligers, heeft Huis73 het maandelijks terugkerende programma Queer Colours opgezet. Verder zijn de lijnen van de gemeente met partijen als het COC versterkt.