Home Bestuur & politiek Suzanne van Wiggen blijft voorlopig partijleider SP Vught

Suzanne van Wiggen blijft voorlopig partijleider SP Vught

Ze had haar vertrek eind dit jaar bij de SP in Vught al aangekondigd. Maar Suzanne van Wiggen is bij de verkiezingen van november mogelijk toch lijsttrekker voor de SP. In dat geval gaat Van Wiggen voor enige tijd door in de Vughtse gemeenteraad. Dat zei de SP-fractievoorzitter zaterdag in Blikveld van NOVO3.   

Van Wiggen zou eind dit jaar naar Frankrijk vertrekken en daar gaan wonen. Dat heeft alles te maken met het werk van haar partner, Coen van der Veer, die een baan in Genève heeft. De Vughtse politiek zou ze dan noodgedwongen vaarwel zeggen. “Maar door de coronacrisis is alles onzeker”, zegt Van Wiggen. “We hebben afgesproken dat, totdat nog niks zeker is, ik de partijleider ben van de SP in Vught.” Van Wiggen is beschikbaar voor het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen.   

Mogelijk vertrekt ze dan alsnog in de loop van 2021 naar Frankrijk. “Dat geeft ook de gelegenheid om kandidaten voor de gemeenteraad goed in te werken voordat die het stokje van mij overnemen.”  

Jagersboschlaan
Van Wiggen wil dat de maatregelen die het college bij de Jagersboschlaan wil nemen door een nieuwe coalitie worden teruggedraaid als de SP daaraan deelneemt. “Als wij straks meer zetels halen bij de verkiezingen en in het college komen dan zullen wij in het coalitieakkoord vastleggen dat die maatregelen weer worden teruggedraaid.” Volgens haar is dat mogelijk: “De Jagersboschlaan wordt dan gerepareerd. Zeker weten.”
Komende week doet de rechter uitspraak in een voorlopige voorziening of de gemeente mag beginnen met verharding van de Jagersboschlaan vooruitlopend op de bodemprocedure in augustus.

Nieuwe coalitie
Volgens Suzanne van Wiggen heeft de huidige coalitie de drie oppositiepartijen, SP, CDA en D66, “naar elkaar toegedreven door een harde opstelling”. Die samenwerking tussen de drie oppositiepartijen gaat zo goed, zegt Van Wiggen “dat als deze partijen bij de verkiezingen een meerderheid halen dit een goed samenwerkingsverband zou kunnen worden. Daar heb ik goede hoop op”.

Rekenkamer
Van Wiggen vindt het ‘schandelijk’ dat de coalitie van GB, VVD en PvdA/GL geen rekenkamer wil omdat het zich niet wil laten controleren. “Er zijn onderwerpen die vragen oproepen hoe er is gehandeld. Een rekenkamer kan dan nagaan of de juiste procedures zijn gevolgd, de raad wel goed is geïnformeerd en goed heeft gehandeld op basis van de informatie. Daar leer je met z’n allen van. Maar deze coalitie, met name VVD en Gemeentebelangen, weigert categorisch iets van controle over zich heen te laten roepen. Dat vind ik heel ernstig.”

Een rekenkamer doet onderzoek naar doelmatigheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid maar is nu niet verplicht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een wetsontwerp dat gemeenten verplicht een rekenkamer in te stellen.

Beluister hier het interview met Suzanne van wiggen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in