Home Bestuur & politiek Suzanne Otters voorzitter vertrouwenscommissie nieuwe CvdK

Suzanne Otters voorzitter vertrouwenscommissie nieuwe CvdK

Suzanne Otters, oud Vughts raadslid van de VVD is thans fractievoorzitter in de Provinciale Staten en voorzitter van de vertrouwenscommissie die een nieuwe CvdK gaat voordragen. Tijdens het gesprek in Blikveld ging het over de coalitiebesprekingen en de procedure voor de benoeming van de nieuwe CvdK. De vorming van een nieuwe coalitie was ontstaan na de boerenprotesten in het najaar van 2019. De 2 gedeputeerden van de CDA stapten toen op naar aanleiding van het stikstofbeleid. Door deze breuk moest er gezocht worden naar een nieuwe breed gedragen coalitie. Vervolgens startte de VVD als grootste partij gesprekken met nummer 2, de FvD. Voor Suzanne was dit een logische stap. Zij benadrukte dat het imago van de partij in de staten een andere is als die wordt uitgestraald door Baudet in de 2e kamer. De vorming van de nieuwe coalitie met VVD-FvD-CDA en Lokaal Brabant is vertraagd door de corona crisis. Er wordt niet meer fysiek vergaderd. Provinciale vergaderingen zijn gecanceld. Volgens de provinciewet moet er fysiek vergaderd worden om besluiten te kunnen nemen. Vanwege de corona crisis is op 27 maart een spoedwet digitale beraadslaging en besluitvorming in werking getreden. Door deze spoedwet kan de coalitie-vorming ook doorgang vinden.

Naast fractievoorzitter is zij ook voorzitter van de vertrouwenscommissie. De huidige CvdK kwam niet uit het politieke veld en de vraag is “of je een Wim van der Donk 2.0 wil of dat je iets uit het politieke veld wil.” De procedure startte eind 2019 toen aan de inwoners, mensen uit het culturele veld, het bedrijfsleven, burgemeesters en gedeputeerden naar hun mening werd gevraagd. Aan de hand van deze input wordt een profielschets gemaakt en is het de bedoeling dat deze op 6 april aan de Minister van Binnenlandse Zaken wordt aangeboden. De gesprekken beginnen in juni 2020.
Iedere Nederlander kan solliciteren op deze functie als je maar aan de profielschets voldoet. Je hoeft geen politieke achtergrond te hebben maar zegt Suzanne: “het is wel handig als je weet hoe de hazen lopen.” De fractievoorzitters van de provinciale staten kijken onafhankelijk naar het profiel en dan worden er van alle kandidaten uiteindelijk 2 geselecteerd. En de provinciale staten nemen dan het besluit en gaat de voordracht naar de Koning. Het streven is om de nieuwe CvdK per 1 oktober 2020 te kunnen benoemen, afhankelijk van de Corona crisis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in