Home Bestuur & politiek Strijd om status recreatiewoningen

Strijd om status recreatiewoningen

De gemeenten Vught en Haaren zijn het niet eens over wat er moet gebeuren met de 37 recreatiewoningen op de Distelberg in Helvoirt. In een flink aantal van deze huisjes, waarvan vele begin jaren zestig zijn gebouwd, wordt al jaren permanent gewoond. De provincie staat permanente bewoning niet toe.

Het Haarens gemeentebestuur wil laten onderzoeken of in (een aantal) recreatiewoningen permanent wonen kan worden toegestaan. De gemeente Vught is tegen permanente bewoning van recreatiewoningen. “Wij treden hier dan ook zo snel mogelijk handhavend tegen op, zodat situaties niet langer voortduren dan nodig is”, aldus een woordvoerder van de gemeente Vught. 

Vanaf 1 januari 2021 is de Distelberg Vughts grondgebied als Helvoirt bij Vught komt. 

De bewonersvereniging van de Distelberg laat een extern bureau een gebiedsvisie opstellen in samenspraak met de bewoners, gemeente, provincie en andere betrokkenen. B&W hebben voor het inhuren van dat bureau subsidie verstrekt aan de bewoners. Uit de visie moet blijken wat er mogelijk is. Uiteindelijk zou de visie in een bestemmingsplan moeten worden opgenomen. Dat wordt dan een taak voor de Vughtse gemeenteraad. 

De gemeente Vught laat weten het fenomeen ‘gebiedsvisie’ waarin aan bewoners de mogelijkheid wordt geboden om zelf een visie op te stellen, niet te kennen. “Wij zijn van mening dat de overheid het algemeen maatschappelijk belang dient af te wegen en van daaruit een regierol heeft.” Vught noemt de Haarense aanpak wel ‘vernieuwend en in lijn met de Omgevingswet’.

De Haarense raad wil de inhoudsmaat voor alle recreatiewoningen binnen de gemeente verruimen. Vught hanteert voor die woningen (en bijgebouwen) strengere normen en heeft Haaren laten weten het niet eens te zijn met die verruiming. Vught vreest na de herindeling te worden opgescheept met recreatiewoningen waarin permanent gewoond wordt en die afwijken van haar eigen beleid. Beide gemeenten voeren overleg over de kwestie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in