Home Bestuur & politiek Startnotitie Nota Energie en klimaat Vught ter discussie

Startnotitie Nota Energie en klimaat Vught ter discussie

Foto Cees Ringelberg

Tijdens de gezamenlijke commissie van 21 april stonden veel klimaat gerelateerde agendapunten ter bespreking. Met betrekking tot de ‘Startnotitie Nota Energie en Klimaat’ werd namens burgerinitiatief Cromvoirt het woord gevoerd door de heer Wielens. Hij gaf aan dat zijn club (van 342 inwoners) voor verduurzaming maar tegen een grootschalig plan was. Hij had een alternatief plan wat een aanbod was. Energie transitie is een zoektocht gaf hij aan. Van de zonnevelden is 79 % procent in handen van buitenlandse investeerders. Hij gaf aan dat je gebruik moet maken van de kennis en kunde die bij mensen zit.

Jan Willem de Graaff van D66 gaf aan dat het burgerinitiatief Cromvoirt veel goede elementen bezit en dat het belangrijk is om eigen energie op te wekken. Er is een toename van de vraag naar elektriciteit. Er moet nu onderzocht worden hoe energie opgewekt kan worden.
Ton van de Vossen van PvdA/GL gaf aan blij te zijn dat zoveel mensen zich druk maken over de opwekking van energie. Verkenning en zoektocht “wat kan er en wat kan er niet. Gebruik van kennis en kunde uit de Vughtse samenleving is belangrijk. Participatie is nodig.” Over het voorstel was hij net zoals D66 van mening dat dit niet het juiste was.
Guus van Woesik was blij met het burgerinitiatief. “Participatie is heel belangrijk en hoe kunnen we gebruik maken van kennis en kunde vanuit het burgerinitiatief. In het collegevoorstel was snelheid blijkbaar belangrijker dan voorrang op zorgvuldigheid” gaf hij aan. Hij vroeg zich af waar de regionale samenwerking was. Hij gaf ook aan dat kernenergie een mogelijkheid was om van het Russisch gas af te komen. Het grootste probleem ligt in de opslag van energie en niet in de opwekking.
Koen van Dinther van de VVD fractie gaf aan dat zijn fractie geen voorstander was van windmolens in Vught omdat zonne-energie-opwekking lagere kosten geeft. Echter het schrappen van windenergie is voor de VVD geen optie, mede gelet op het bestuursakkoord.
Joris Vrensen van PLV gaf aan dat het burgerinitiatief veel betrokkenheid aangeeft. Het burgerinitiatief is volgens hem door het college in een schrijven onderuit gehaald. Het initiatief verdient alle lof. Hij wilde het initiatief uitdagen een uitvoeringsplan te laten maken.
Ans Beijens van de CDA fractie gaf aan niet mee te gaan in het burgerinitiatief. Zij gaf aan dat windenergie ook nodig is. Zij was wel blij dat de burgers door het initiatief gestimuleerd zijn om mee te denken.
Dani Smith van de SP gaf aan dat het burgerinitiatief meer een participatietraject was met een klimaatsausje erover heen. Hij gaf aan dat in Vught veel expertise is op veel gebied en dat daar nog te weinig gebruik van gemaakt wordt. “Participatie is er zeker ook om tot een betere gemeenschap te komen.”
De commissie was van mening dat het burgerinitiatief omarmd moet worden en dat het college voorstelpunten kan overnemen. Daarnaast werd aangegeven dat het burgerinitiatief zoveel mogelijk in contact moet komen met HOT (Huis en Omgeving in Transitie), VET (Vughtse Energie Transitie), Energieloket en Kant. Tenslotte gaf Guus van Woesik aan het raadsvoorstel te amenderen voor de raadsvergadering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in