Home Bestuur & politiek Video: Rob Duijghuisen klaar voor leidende rol

Video: Rob Duijghuisen klaar voor leidende rol

In de uitzending van Blikveld was Rob Duijghuisen te gast. Sinds 1 mei is hij de nieuwe fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks in Vught. Hij volgt Ton van der Vossen op, die jarenlang het gezicht van de fractie was en na de verkiezingen stopt als raadslid.

De volledige fractie vond het verstandig om tijdig een nieuwe voorzitter aan te stellen, zodat er richting verkiezingen van 18 maart 2026, sprake is van continuïteit in het fractievoorzitterschap. Bovendien heeft Duijghuisen privé meer ruimte gekregen om zich volledig op de politiek te richten.

Rob Duijghuisen is geen onbekende in de Vughtse politiek. Eerder was hij bestuurslid, voorzitter en campagneleider van Progressief Vught, dat later opging in Vught Samen Anders — een samenwerking van PvdA en GroenLinks — en inmiddels is uitgegroeid tot PvdA-GroenLinks. Hoewel hij pas anderhalf jaar raadslid is, beschikt hij over ruime politieke en bestuurlijke ervaring, waarmee hij het fractievoorzitterschap met vertrouwen oppakt.

De partij ziet inmiddels diverse speerpunten uit haar verkiezingsprogramma terug in het coalitieakkoord. Toch zijn er nog dossiers die aandacht vragen, zoals de veiligheid van langzaam verkeer op 50 km-wegen. Vaak aangelegd zonder gescheiden fiets- of voetpaden. Ook hecht de fractie grote waarde aan inclusie en het bevorderen van maatschappelijke participatie. Initiatieven als ‘WijOmarmen’ en de Vincentiusvereniging zijn hiervan mooie voorbeelden.

De partij bereidt zich actief voor op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Er worden bijeenkomsten gepland met de achterban en andere inwoners van Vught. Doel is om te horen wat er leeft in de gemeenschap en welke richting Vught op zou moeten gaan.

Energietransitie en interne discussie

Tijdens de laatste commissievergadering benadrukte Duijghuisen het belang van het halen van de klimaatdoelstellingen voor 2030. Binnen de fractie bestaan echter verschillende opvattingen over hoe deze doelen bereikt moeten worden. Uit het Plan MER blijkt dat een combinatie van zonne- en windenergie haalbaar zou kunnen zijn, maar het onderwerp ligt gevoelig. Met name de mogelijke plaatsing van windmolens kent weerstand. Duijghuisen erkent dat het een uitdaging is om als fractie tot een gezamenlijk standpunt te komen, maar ziet het ook als zijn verantwoordelijkheid om daarin de leiding te nemen en tot een werkbaar compromis te komen.

Presentatie Joop Kraan en Michel Versteeg – techniek en editor Ralph van Dongen.

Video Dtv/NOVO3