Home Bestuur & politiek Rekenkamer Vught krijgt waardering van de raad

Rekenkamer Vught krijgt waardering van de raad

Foto: NOVO3

Op 31 oktober besprak de commissie de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamer Vught over de projecten N65, Het Kwartier en De Speeldoos. Hoewel de voorbereidingen zorgvuldig waren, bleek de informatievoorziening aan de raad bij het project Het Kwartier onvoldoende. Dit leidde tot vertragingen.

Aanbevelingen

De Rekenkamer deed vier aanbevelingen: periodieke samenvattingsdocumenten met tijdlijnen en beslismomenten, duidelijke projectdoelen vanaf de start, betere begeleiding van de raad bij complexe keuzes, en het bevorderen van samenwerking tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie. Ook werd een uniforme aanpak voor projectmanagement voorgesteld.

Commissie

Tijdens de vergadering benadrukte Nathalie Pullens (VVD) de noodzaak van uniformiteit in dossiers. Zij stelde voor om stappenplannen met tijdlijnen op te stellen. Dion Meuwissen (D66) merkte op dat er nog veel werk te doen is. Hij waardeerde de terugkeer van de Rekenkamer. De informatie naar de raad moet beter en hij vroeg zich af wat het college hiermee gaat doen. Rob Duijghuisen (PvdA/GL) prees de goede analyse van de Rekenkamer. Hij zag graag dat het tijdspad bij de aanbevelingen van het plan van aanpak voor het tweede kwartaal 2026 uitgewerkt zou moeten zijn. Hij zag liever dat deze tijdens deze raadsperiode uitgewerkt wordt. Mevrouw Yacoub (SP) was van mening dat de aanbevelingen een goede start bieden om meer structuur en kaders in meerjarige projecten te creëren.

Met deze aanbevelingen, meer zeggenschap en meer duidelijkheid hebben waar we zeggenschap over hebben. Bregje Peijnenburg (GB) had hogere verwachtingen van het rapport, vooral over Het Kwartier, waar informatie voor 2022 ontbrak. Martin Vromans (SL) vond het onderzoek goed, maar waarschuwde tegen bureaucratische stagnatie. Rutger Jans (CDA) steunde de meerwaarde van de Rekenkamer en de aanbevelingen voor betere besluitvorming. Joris Vrensen (PLV) vond de conclusies helder, maar niet eenduidig, en vroeg om SMART-geformuleerde aanbevelingen. Hij stelde voor om eerder met een plan van aanpak te komen, maar daar was geen meerderheid voor.