.
De heer Fooij van het onderzoeksbureau Synarchis gaf donderdag 20 mei een presentatie tijdens een raadsinformatieavond over de toekomst van De Speeldoos. De opdracht die zij uitgewerkt hebben betrof een Businesscase voor een nieuw Cultureel centrum in Vught. Een deel van het onderzoek was een behoefte-onderzoek en het tweede deel van het onderzoek betrof een bouwkundige en financiële uitwerking.
De kaders voor de opdracht bestonden uit de navolgende punten:
De behoefte aan een kwalitatieve en betaalbare accommodatie te onderzoeken ter ondersteuning van het culturele leven waarbij de focus vooral op amateurkunst en buitenschoolse kunsteducatie maar ook op ontmoeting en evenementen lag.
Tevens moest onderzocht worden of er ook een aanvullend aanbod met try-outs, (kinder)voorstellingen en startende artiesten geprogrammeerd kon worden.
Ook een multifunctionele, flexibele en duurzame accommodatie met podiumfunctie (vlakke vloer, 250 zitplaatsen, podiumvoorzieningen) was een van de kaders. Tenslotte moeten alle opbrengsten van het nieuwbouwplan worden ingebracht in het project, de waarde van de grond wordt door de Stichting ingebracht in de Businesscase Nieuwbouw in het centrum, waarbij moet worden uitgegaan van de huidige locatie en tenslotte diende er sprake te zijn van een sluitend exploitatiemodel voor 40 jaar.
Het bureau heeft gesprekken gevoerd met de gemeente en stichting, gebruikers en potentiële gebruikers. Daarnaast hebben zij een bezoek gebracht aan andere maatschappelijke/culturele voorzieningen en hebben zij de relevante ontwikkelingen inzichtelijk gemaakt. Ook hebben zij het huidige gebruik en exploitatie van De Speeldoos in kaart gebracht.
Uit het onderzoek is gebleken dat de afgelopen jaren weinig stabiliteit in exploitatie was. Het muziekonderwijs is afgestoten, professionele programmering werd beëindigd, er was structureel gebruik, met name ten behoeve van muziekonderwijs, dans, orkesten, koren, harmonieën, beweegactiviteiten, cursussen, toneel en incidenteel carnaval.
Er werden enkele ruimten permanent verhuurd en er was een inkrimping van personeel. In gesprekken met de gemeente en de stichting is gebleken dat er ten opzichte van de bestaande situatie vooral kansen in een beter toegankelijk en levendiger gebouw met een belangrijke ontmoetingsfunctie aanwezig zijn. Bij de gebruikers van De Speeldoos is er grote tevredenheid over de huidige situatie voor wat betreft ruimten, mogelijkheden en serviceniveau. Aanvullende wensen zijn er nauwelijks, behoudens zaken die inherent zijn aan een nieuwe accommodatie (toegankelijkheid, goede ventilatie, goede akoestiek, etc.). Als belangrijke functies werden verder genoemd: ontmoeting, film, evenementen (carnaval), voorstellingen, etc.
Ook is onderzoek gedaan naar andere ruimten waar maatschappelijke en sociaal-culturele activiteiten plaatsvinden. Conclusie is dat die er voldoende zijn in Vught, maar met name Elzenburg en Novalis vertonen overlap als het gaat om mogelijkheden voor buitenschoolse kunsteducatie en amateurkunst. Naar aanleiding van de bevindingen in het onderzoek werden diverse scenario’s voorgelegd. Scenario 1 waarbij een integraal cultureel centrum komt dat vergelijkbaar is met de huidige Speeldoos. Daarnaast een scenario gelijk aan 1 maar dan zonder muziekeducatie en een scenario gelijk aan 1 maar dan zonder repetities amateurkunst. Ook zijn er door het bureau nog Spiegelscenario’s aangegeven. Dit betrof een nul scenario (huidige gebruik Speeldoos permanent elders huisvesten) of een plus scenario cultureel centrum (overname functies die nu elders gehuisvest zijn). De kosten van de scenario uitwerkingen variëren van 5,5 tot 8 miljoen euro. In de uitwerkingsfase van het onderzoek wordt gekeken naar onder andere uitwerking mogelijke locatie ontwikkeling per scenario, opstellen van een integrale businesscase alsmede het inzichtelijk maken van een tijdelijke situatie tussen sluiting Speeldoos en in gebruik name nieuw Cultureel centrum.