Donderdag 7 september buigt de gemeenteraad van Vught zich, op initiatief van D66, over de vraag ‘hoe om te gaan met gemeenschappelijke regelingen’? D66 diende dit behandelverzoek in omdat de raad zich vaak beperkt tot het kort behandelen van de zienswijze van het college van B&W en verdere behandeling vaak als een uitdaging ziet. Het takenpakket van de gemeente is groot en kan door de mate van voorkomen, de gevraagde specialisaties en of de kosten, niet allemaal door één gemeente worden uitgevoerd. Hierdoor zijn er – al dan niet verplichte – samenwerkingsverbanden ontstaan waarin gemeenten samen optrekken. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Veiligheidsregio (politie, brandweer) en de GGD. Sinds het bestaan van deze regelingen worstelt de gemeenteraad met de vraag hoe ze invloed kan hebben op het beleid? Als een van de kleinere gemeente, wordt de stem van Vught niet altijd gehoord, in een samenwerking waarbij de meeste stemmen gelden.
De gemeente Vught neemt deel in 9 samenwerkingsverbanden: de GGD, Regionale Ambulance Zorg, BHIC (cultuur historisch centrum), Omgevingsdienst Noord-Brabant, Stadsgewest Den Bosch, Stichting Agrifood Capital, Veiligheidsregio Brabant-Noord de WSD (werkvoorzieningschap) en de Klankbordgroep RNOB (regionale samenwerking noordoost-Brabant). Jaarlijks moeten deze organisaties verantwoording afleggen aan de deelnemende gemeenten. De bijdragen van de gemeenten zijn gebaseerd op inwoneraantallen. Maar hoe kan de gemeenteraad van Vught nu haar democratische / controlerende taak uitvoeren?
De burgemeester of een van de wethouders, vertegenwoordigen doorgaans onze gemeente in het bestuur van zo’n gemeenschappelijke regeling. Bij de WSD in Boxtel is dat, naast de wethouder (Toine van de Ven), ook een afgevaardigde van de gemeenteraad. Voor Vught is dat Joris Vrensen van de PLV. In de Klankbordgroep RNOB vormen de raadsleden Ton van der Vossen (PvdA-GroenLinks) en Martien Vromans (Fractie SamenLokaal) de vertegenwoordiging van Vught.
Op 1 juli 2022 is een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regeling ingegaan. Die is bedoeld om de democratische legitimatie van de samenwerkingsverbanden te versterken. Met andere woorden: meer grip door de gemeenteraad op de gemeenschappelijke regelingen. Hoe dat kan worden georganiseerd en wat dat voor de raad betekent wordt vertelt door Rob de Greef, specialist in vraagstukken tot bestuurlijke samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en bestuurlijk organisatierecht. Hij is ook auteur van de handreiking ‘wijziging Wet Gemeenschappelijke regelingen’, uitgegeven door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ( VNG).
Deze raadsdialoog is openbaar en wordt gehouden in de commissiekamer van het Raadhuis aan het Leeuwensteinplein. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en duurt tot 20.45 uur.