Home Bestuur & politiek Raadsdialoog over evaluatie participatiebeleid was verhelderend

Raadsdialoog over evaluatie participatiebeleid was verhelderend

De Vughtse raad behandelde afgelopen week tijdens de raadsdialoog de evaluatie van het participatiebeleid en het plan MER. Pieter van de Meerakker en Martin Vromans, beiden raadslid, waren enthousiast over deze avond. In Blikveld deden zij gewag hiervan.

Pieter van de Meerakker vraagt zich weleens af als hij het Raadhuis uitloopt of hij iets bereikt heeft, maar over deze avond was hij heel enthousiast. Hij had het zeer nuttig gevonden. De avond werd begeleid door Professor Mouter van de T.U. Delft. “Met zijn ervaring bij onder andere provinciale projecten heeft hij ons inzicht in processen gegeven”, aldus Pieter. Een eye-opener was de hoeveelheid tijd en energie die gestoken was in de voorbereiding. Belangrijk in het proces is ook dat met de stakeholders nagedacht wordt over het te lopen traject.

Volgens Martin Vromans had deze dialoog twee jaar eerder plaats moeten vinden. Dan was er anders naar participatie gekeken. Dan hadden de kaders gesteld moeten worden aan het begin van het proces. Die professor gaf ook aan, volgens Martin, dat er in Vught nog wel een en ander te verbeteren valt. Maar met de komende evaluatie kunnen deze aanbevelingen meegenomen worden.

Noodzakelijk in het proces is het in beeld brengen van de stakeholders. En is het van belang dat aan de voorkant van het proces wordt aangegeven hoe realistisch het is om een bepaald doel te bereiken. En alles wat binnen de kaders valt telt zwaar en wat buiten de kaders valt wordt aangenomen. Ook van belang is bij een participatietraject om direct na afsluiting van een proces een terugkoppeling te geven. Dat wordt door mensen gewaardeerd.

Het is een uitdaging voor de raadsleden mensen actief te betrekken in het proces en ze mee te nemen in de besluitvorming. Positief is dat participatiebeleid op de kaart staat maar nog in de kinderschoenen zit. Een duidelijk voorbeeld van hoe participeren niet moet heeft afgelopen week plaats gevonden bij de bewoners van d’n Hoek. Deze werden pas laat in het proces betrokken hoe de beplanting in de wijk gerealiseerd kon worden.

Een ander onderwerp tijdens de raadsdialoog was het plan MER. Belangrijk hierin is de keuze die gemaakt moet gaan worden. Kiezen we voor windmolens of zonnevelden. Martin Vromans had een duidelijke voorkeur voor de zonnepanelen op daken. Pieter van de Meerakker kiest ook het liefst voor zon op dak dan zon op velden, ook ziet hij de bezwaren van windenergie, maar zo zegt hij “We hebben absoluut de luxe niet meer om langer te wachten. Doen alsof we de keuzes een voor een kunnen maken, is niet meer aan de orde. We moeten echt kiezen voor zon- en windenergie.” Een goeie stap in het proces is dat de risico’s in beeld gebracht worden. Uit de MER blijkt dat er voldoende plekken zijn voor wind of zonne-energie en of voor beiden. Er moeten keuzes gemaakt worden wat het zwaarst weegt. Er zijn geen objectieve redenen die in de weg staan. Een belangrijk onderdeel in dit proces is ook de participatie. Het samen zoeken naar oplossingen zodat de bezwaren weggenomen kunnen worden. Zodat er niet gereageerd gaat worden van ‘not in my backyard’.

Luister hieronder naar het interview

Presentatie Ans de Man en Michel Versteeg.
Techniek Maurice van der Vliet.
Editor Ralph van Dongen.