Home Bestuur & politiek Raadsdialoog over beeldkwaliteitsplan PHS, verstedelijkingsakkoord en energietransitie

Raadsdialoog over beeldkwaliteitsplan PHS, verstedelijkingsakkoord en energietransitie

Raadhuis - ©Hans Stakenburg/NOVO3

De raadsleden werden op de raadsdialoogavond van 12 mei op de hoogte gesteld van het integraal beeldkwaliteitsplan PHS, het verstedelijkingsakkoord en de energietransitie.

Integraal beeldkwaliteitsplan PHS
Door middel van een powerPoint presentatie bij het integraal beeldkwaliteitsplan werden raad en toehoorders meegenomen in de inpassing van het spoor in Vught, werd de verdiepte ligging gevisualiseerd, werden het station en stationsomgeving en de onderdoorgangen belicht door architectenbureau Architects uit Amsterdam en medewerkers van de gemeente Vught.
Raadsleden wilden onder andere weten hoe het met de biodiversiteit binnen het project gesteld was, wat voor materialen gebruikt worden bij onderdoorgangen en het stationsplein, toegankelijkheid voor mensen met beperkingen bij het nieuwe stationsplein, het groen bij het nieuwe stationsplein. Ook werd gevraagd of er participatie ruimte was. Door de presentatoren werd aangegeven dat het een kaderstellend plan betrof waarbij 3 elementen uitgewerkt moeten worden en daarin wordt het participatieplan uitgewerkt. In het plan moeten nog een aantal elementen uitgewerkt worden voordat het een definitief plan wordt.

Verstedelijkingsakkoord
Het geheel kan gezien worden als een structuurvisie voor de stedelijke regio ‘s-Hertogenbosch. Dit akkoord betreft de regio ‘s-Hertogenbosch (grootschaliger als Brabant zuid-oost) waarin gekeken wordt naar meer woningbouw maar waar ook meer werklocaties zijn/komen. Het een en ander moet duurzaam worden waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit, rekening houdend met water, groen en het klimaat. De provincie Brabant maakt een overkoepelende strategie voor heel Brabant en is gericht op afspraken met Rijk en provincie. Nog dit jaar wordt verwacht dat raden hun wensen en bedenkingen meegeven over de plannen. Binnen de ontwikkeling wordt gebruik gemaakt van de diversiteit van dorpen en steden en waar bodem- en watersysteem leidend is bij de ontwikkelingen. Het is de bedoeling dat groen en blauw meegroeien met de verstedelijking. In het kader van de verstedelijking heeft Vught het voordeel dat het zeer goed bereikbaar is met openbaar vervoer, veel inbreidingslocaties heeft voor woningen, in de nabijheid ligt van voorzieningen, nabijheid van groen en water bij huidige en nieuwe woningen en recreatieve ruimte heeft in de gemeente. Het akkoord houdt onder andere in dat Vught meer woningen gaat bouwen voor 1 en 2 persoonshuishoudens. Het voordeel is dat dit reeds in de woonvisie is opgenomen. In het kader van de mobiliteit moet meer gebruik gemaakt worden van de fiets, het OV en deelvervoer.
Bij raadsleden bestond wat vrees of de eigen belangen niet ondergesneeuwd zouden worden door het akkoord en of eigen raadsbesluiten over dit onderwerp ondergeschikt worden.

Energietransitie
Bij de behandeling van dit onderwerp werd de raad geïnformeerd over de voortgang en over de concrete uitvoering en aanpak van de communicatie en participatie. Zoals bekend is het lokaal beleid een voortvloeisel uit het Parijs klimaatakkoord. Belangrijk in de klimaatopgave is de elektriciteit, warmte en klimaatadaptatie, groen, water en biodiversiteit. De aanpak klimaatopgave in Vught is vastgelegd in de ‘Nota energie & klimaat Vught’ en behelst de periode 2022-2030. Gestreefd wordt naar opwek van 20 % zonne- en windenergie, 80% warmte transitie en klimaat adaptatie (groen, water- en biodiversiteit). Er is een transitieteam dat samenwerkt met lokale organisaties en de wijk ingaat om een uitvoeringsplan te gaan vormen. Participatie gaat ook plaats vinden, er wordt wel aangegeven dat participatie geen instemming is maar wel betrokkenheid. De uitvoeringsplannen starten dit jaar met de bewoners. In 2020 werd vermeld dat 4,3 % van de totale energie opgewekt is via zonnepanelen op particuliere daken. De gemeente zelf is in 2021 gestart met onderzoeken van gebouwen richting isoleren/energie opwekken. Er is nu een aanbesteding voor 3 gebouwen om te verduurzamen. Door verantwoordelijk wethouder Van de Ven werd aangegeven dat de energietoeslag betaald wordt en dat er gesprekken zijn met woningstichtingen over het tegengaan van energiekosten van sociale huurwoningen.
Door raadsleden werden onder andere vragen gesteld over de energie opslag, informatievoorziening naar de burger toe, een tegemoetkoming naar de burger met een smalle beurs, de salderingsregeling die in 2024 afgebouwd wordt en wat dit voor consequenties heeft voor de burger die zonnepanelen aanschaft. Daarnaast werd aangegeven dat in Berkel-Enschot een warmte scan op huizen gedaan is, er werd gevraagd of Vught hier ook iets in ziet. Aangegeven werd dat er een isolatieplan wordt uitgewerkt. Door de raad werd aangegeven dat het belangrijk is goed te communiceren naar de burgerij toe zodat er bewustwording ontstaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in