Home Bestuur & politiek Raadsdialoog komt op een ongelukkig moment

Raadsdialoog komt op een ongelukkig moment

Theater-de-Speeldoos-foto ©Hans-Stakenburg

Daags  voor de presentatie van de Visie door vijf organisaties – Musicare en VOS/NOVO3 haakten deze week af –  werd bekend dat de gemeente de samenwerking staakt met het theaterbestuur van De Speeldoos en er voor koos zelf aan de slag te gaan met de voorbereiding voor een nieuw cultureel centrum in Vught. Insprekers Gemma Wiegant van Muziek, Dans & Musical Vught (MDM) en Jelmer Lesterhuis – interim directeur Speeldoos – waren duidelijk onder de indruk van deze beslissing tijdens hun betoog.

Op 4 april van dit jaar werd een verzoek van de interim directeur Stichting Theater de Speeldoos gedaan namens zeven organisaties om een raadsinformatieavond te organiseren. Deze zeven organisaties waren Stichting Muziek, MDM, MusiCare, Vughtse Omroep Stichting, NOVO3, welzijnsorganisatie Farent, theater werkplaats Novalis en theater De Speeldoos.
Aanleiding tot dit verzoek was dat deze organisaties een nieuw perspectief ontwikkeld hadden op cultuur. Zij zagen ook kans voor nieuwe manieren van verbinding met welzijn, media en cultuurparticipatie in de gemeente Vught.

In het visie document werd aangegeven dat op 2 maart 2023 de gemeenteraad besloten had tot planvorming voor nieuwbouw van De Speeldoos op de huidige locatie in Vught. Volgens de organisaties bood dit een uitgelezen kans op een nieuw perspectief op cultuur en nieuwe manieren van verbinding met welzijn, media en cultuurparticipatie.

Zij stelden dat de zeven organisaties de volgende doelen met elkaar willen bereiken:

  • Bieden van een creatief, cultureel trefpunt met een sociaal programma;
  • Verbinden van sociale klassen;
  • Laagdrempelig aanbieden van een breed palet aan cultuurbeleving en -beoefening;
  • Verbinden van online en fysiek cultureel platform;
  • Bevorderen van diversiteit en inclusie door middel van programmering;
  • Bevorderen van toegankelijke cultuurparticipatie en
  • Bieden van zingeving en plezier.

Een op 2 maart door de Raad aangenomen amendement strookte niet met het verzoek van De Speeldoos van 4 april. In het amendement van 2 maart werd onder andere besloten dat het college bij de uitwerking van het plan de samenwerkingsovereenkomst tussen het college en stichting Theater De Speeldoos aanhoudt en de behoeften van andere verenigingen en stichtingen die van De Speeldoos gebruik maken zo goed mogelijk zou meenemen in de uitwerking zolang die binnen het programma van eisen zijn in te passen.

Tijdens de raadsdialoog werd door insprekers de noodzakelijkheid van de samenwerkende organisaties gemotiveerd. Zij waren op zoek naar de gezamenlijkheid en vroegen om een duidelijk beleid. Zij vroegen om omarming van het gedachtengoed door de raad.
Bij de politici riep het veel vragen op. Janine Wildschut (GB) wilde wel weten wat van de Raad verwacht werd door de organisaties. Martien Vromans (Samen Lokaal) miste de integraliteit in de notitie. Nino de Lange (PvdA/GL) vroeg zich af welke meerwaarde er nog meer kon zijn voor de gemeente binnen de cultuurvisie die er al is. En de gemeente doet al zoveel. Wat kan de gemeente nog meer doen. Volgens hem konden de organisaties met volle vaart vooruit. Ook Ans Beijens (CDA) wist nog niet goed wat zij wilden. Gedachtengoed omarmen daar kon zij wel achterstaan maar zij was van mening dat er al voldoende samengewerkt wordt. Nathalie Pullens (VVD) adviseerde om meer te gaan samenwerken. Kijk hoe je elkaar kunt versterken. Ook zij miste nog steeds het antwoord op de vraag wat er nodig is voor de organisaties. Zij zag de rol van De Speeldoos puur als faciliterend en merkte zij op dat in de visie een te grote rol wordt ingenomen door de samenwerkende organisaties.