Home Bestuur & politiek Pvda/Groen Links kijkt terug op deelname coalitie

Pvda/Groen Links kijkt terug op deelname coalitie

Toine van de Ven

Na 8 jaar in de oppositie neemt PvdA-GroenLinks sinds juni 2018 deel aan de coalitie. Vanwege de herindeling van Haaren een periode van slechts 2,5 jaar. In een rapport blikt de partij terug. Wethouder en lijsttrekker Toine van de Ven: “Dat is een hele korte periode om al onze ideeën en beloften waar te kunnen maken. Maar op verschillende terreinen is de hand van PvdA-GroenLinks toch goed zichtbaar.” De partij noemt specifiek een nieuw woningbouwprogramma, ambitieuzer klimaat- en energiebeleid, bewegen in de openbare ruimte en de aanpassingen van de plannen N65 en spoor als resultaten om trots op te zijn.

Grote omwenteling in het woningbouwprogramma
Van de Ven: “Het grootste effect is zichtbaar in het woningbouwprogramma. Er zijn meer betaalbare koopwoningen gepland dan tevoren in Vught. Dat is dankzij onze harde afspraak dat 40% van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn.” Deze woningen staan er nu echter nog niet. Ze moeten nog gebouwd worden, onder andere bij De Wieken en De Baarzen. Van de Ven: “Helaas zijn onze scherpere voorwaarden voor transparantie en betaalbaarheid alleen op te leggen bij nieuwe projecten. Oude contracten zoals bij het Isabellaveld, Schoonveld of De Braacken kunnen niet zomaar aangepast worden. Waardoor er nog steeds ongewenste situaties optreden. Maar juist daarom hebben wij het beter willen regelen voor de toekomst bij nieuwbouw.”

Verbeteringen voor rijksinfra
PvdA-GroenLinks was vorige verkiezingen ook kritisch op de plannen voor de N65 en het spoor. De partij ziet daar eveneens volop verbeteringen. Van de Ven. “Fietsers en voetgangers kunnen straks wél oversteken dankzij een ongelijkvloerse kruising Vijverbosweg-Boslaan en de N65 wordt over een langer deel verdiept. Bij het spoor zijn extra maatregelen genomen tegen trillingen en strengere geluidsnormen afgesproken. Daarmee is niet alles opgelost. Maar wij zien de ongelijke oversteken over N65 en spoor als grote winst voor Vught. Resterende knelpunten in de bebouwde kom kunnen én gaan we oplossen.”

Financiële megaprestatie
Plannen voor energie-neutrale gemeentelijke gebouwen, gesprekken over de opwek van schone energie, vaker gebruik maken van waterdoorlatende bestrating, het aanplanten van meer bomen en groen, de komst van een natuurspeeltuin, beweegplein en BMX-baan. Allemaal resultaten waar PvdA-GroenLinks tevreden op terugkijkt. Van de Ven: “Vught levert een megaprestatie om – bovenop de kosten van de rijksinfra – te blijven investeren in onze samenleving. Zonder bezuinigingen op zorg, welzijn of cultuur.”

Niet alles is perfect
Toch is PvdA-GroenLinks ook kritisch. “Samenwerken in een coalitie is ook compromissen sluiten. Natuurlijk loopt niet alles helemaal zoals PvdA-GroenLinks dat graag zou willen zien.” In het rapport noemt de partij de slepende kwestie De Speeldoos, de verharding van de Jagersboschlaan en de wisselende ervaringen met burgerparticipatie als zaken om minder trots op te zijn.

Blik vooruit op de nieuwe gemeente
Met het coalitierapport legt PvdA-GroenLinks verantwoording af over de afgelopen periode. Van de Ven: “Daarmee staat nu alles klaar om de blik vooruit te richten op onze nieuwe gemeente. PvdA-GroenLinks heeft een ambitieus programma paraat voor Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Veel van wat de afgelopen 2 jaar is ingezet willen we graag afmaken. Zoals het opleveren van de betaalbare woningen en het uitvoeren van het klimaat- en energiebeleid. Wat ons betreft met nog meer ambitie.” Het gehele rapport is te lezen op www.PvdA-GL.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in