Home Bestuur & politiek Project GROEN leidt naar transformatie jeugdhulp

Project GROEN leidt naar transformatie jeugdhulp

Reinier van Arkel - foto Hans Stakenburg

Reinier van Arkel (RvA) heeft de afgelopen jaren een alternatief aanbod jeugdhulp ontwikkeld dat zich richt op kinderen en jongeren tot 23 jaar. Dit alternatief aanbod, onder de naam GROEN, is ondersteund vanuit de gemeenten ‘s-Hertogenbosch en Sint Michielsgestel.

Het aanbod sluit beter aan bij de jongeren én hun omgeving en daardoor is het effectiever. RvA heeft onder andere Vught verzocht een bijdrage te leveren in de ontwikkelkosten van het definitieve aanbod GROEN en in de reguliere zorgkosten voor de periode 2024-2026. In het onlangs vastgestelde Regionaal Beleidsprogramma Jeugdhulp staat onder andere dat de komende periode wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe hulpvormen. Er wordt gestreefd naar vrij toegankelijke lichte ondersteuning in plaats van de duurdere gespecialiseerde jeugdhulp.

Project GROEN

GROEN is een vrij toegankelijk aanbod dat zich richt op kinderen en jongeren tot 23 jaar die kampen met mentale problemen. Het is een alternatieve, collectieve (groeps)interventie op de locatie van Landgoed Haanwijk. Kinderen en jongeren (en hun directe netwerk) krijgen een bepaalde periode, één dagdeel per week, gespecialiseerde begeleiding.

Vught verleent medewerking aan een financiële ondersteuning. De reden daarvoor is dat het project GROEN vrij toegankelijk aanbod jeugdhulp heeft. Jongeren en hun ouders krijgen de juiste begeleiding naar een gezonde en positieve instroom in de maatschappij. Deelname aan GROEN leidt tot lagere instroom bij de specialistische GGZ en/of eerdere uitstroom uit de specialistische GGZ. Het voordeel is dat er bij de specialistische GGZ meer ruimte komt waardoor de wachtlijsten sterk kunnen afnemen.

Daarnaast kunnen bij GROEN meer jongeren terecht. Het project past binnen de ingezette transformatie binnen het zorglandschap. Het is een alternatieve vorm van jeugdhulp, in een ‘niet-hulp-achtige’ omgeving. Jongeren gaan niet naar een zorglocatie maar ‘ontmoeten’ elkaar en hun ondersteuners/begeleiders op een plek in een, letterlijk, groene omgeving. De ondersteuning is laagdrempelig, licht, snel inzetbaar en dichtbij. Hierdoor is de effectiviteit van de ondersteuning van de kinderen/jongeren (en tegelijkertijd ouders) in deze omgeving, heel groot. De ondersteuning sluit in deze gecombineerde vorm in deze omgeving beter aan bij de belevingswereld van de jongeren.

Doel

Korte termijn doel is het realiseren van een capaciteit waarmee op jaarbasis 750 jongeren en hun ouder(s) geholpen kunnen worden (in de periode januari tot en met augustus 2024 hebben in totaal 119 jongeren en ouders uit ‘s-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel deelgenomen).

Het project GROEN start dit jaar. Met de Vughtse instemming tot deelname aan het project kunnen nu ook jongeren uit Vught hieraan deelnemen. Met diverse partners wordt in de periode 2024 tot en met 2026 het project GROEN verder vormgegeven en gemonitord.

Lees en beluister ook het interview met Pedagogisch wetenschapper Dide Hoop: Expertisecentrum voor jongeren met een hulpvraag