Tijdens de uitzending van Blikveld gingen Guus van Woesik (GB) en Willem Jan de Graaff (D66) met elkaar in debat over duurzame keuzes in het lokale energiebeleid, een ingediend amendement en de maatschappelijke tender die daarbij hoort. Dit naar aanleiding van de afgelopen raadsvergadering.
Volgens Van Woesik kwam het gewijzigde amendement als een verrassing voor Gemeentebelangen. Zijn fractie had liever via andere routes een gezamenlijk compromis gezocht. Hij benadrukte dat er in zijn ogen te weinig regie was tijdens het proces. Hij heeft zelfs tijdens een schorsing geprobeerd om tot overeenstemming te komen met álle partijen. Achteraf gezien had hij liever enkel met de coalitiepartners om tafel gezeten, vooral toen de fractievoorzitter van PVDA/GL al aangaf uit de coalitie te stappen.
De Graaff ziet het energievoorstel als een van de meest essentiële onderwerpen van deze raadsperiode. In het coalitieakkoord waren de doelen volgens hem duidelijk: onderzoek de mogelijkheden en geef ruimte aan een maatschappelijke tender. “Er wordt ingeschreven of niet en wie zich zorgen maakt over de uitkomst kan via amendementen voorwaarden toevoegen,” aldus De Graaff.
D66 pleit nadrukkelijk voor een mix van zon én wind. Volgens De Graaff is het onrealistisch om zonder windenergie voldoende duurzame opwekcapaciteit te realiseren. Hij wijst erop dat het niet alleen draait om hoeveel je opwekt, maar ook om betrouwbaarheid en rendement. “Een rendabele businesscase maakt dat inwoners van Vught er niet alleen last van hebben, maar er ook van kunnen profiteren,” stelt hij.
Duurzame doelstellingen 2030
Voor Gemeentebelangen blijft het uitgangspunt helder: het doel voor 2030 moet worden gehaald. Liefst met zon op dak en op land, maar als blijkt dat dit niet voldoende is, sluit men windenergie niet volledig uit. Van Woesik benadrukt dat innovatieve ondernemers hierbij een sleutelrol kunnen spelen.
Hij noemt als voorbeeld VDL, dat nucleair ziekenhuisafval weet om te zetten in energie voor woonwijken. “Dat laat zien wat er al mogelijk is,” aldus Van Woesik. Dat D66 desondanks met een amendement komt om méér windmolens te plaatsen, vindt hij moeilijk uit te leggen aan de inwoners.
Over één punt zijn beide politici het eens: lokaal eigendom moet een centrale rol spelen. Lokale ondernemers moeten de kans krijgen om duurzame oplossingen te ontwikkelen en uit te voeren.
Hoe nu verder?
Na het politieke debat is duidelijk geworden dat de overgebleven coalitiepartijen doorgaan met hun samenwerking. Wethouder Nino de Lange, bekend om zijn betrokken en toegankelijke stijl, heeft in overleg met zijn fractie besloten zijn ontslag in te dienen per 10 juni. De ontstane vacature kan worden opgevuld door een externe kandidaat, iets wat eerder in Vught ook is voorgekomen.
Presentatie Peter Corvers en Berry van de Water; techniek en editor Ralph van Dongen.