Home Bestuur & politiek Politiek kritisch op overstap CDA-wethouder naar Gemeentebelangen

Politiek kritisch op overstap CDA-wethouder naar Gemeentebelangen

De politiek in Vught en Haaren reageert kritisch op de overstap van de Haarense CDA-wethouder Martien Vromans naar Gemeentebelangen.

Twee weken geleden maakte Vromans (59) bekend dat hij vanaf 1 januari overstapt van het CDA naar Gemeentebelangen. De Helvoirtenaar ambieert het wethouderschap in Vught en ziet daartoe bij Gemeentebelangen meer kans dan bij het CDA. Vromans komt op de kandidatenlijst van Gemeentebelangen voor de verkiezingen van november. Hij is dan nog wethouder in Haaren.  

Yvonne Vos, fractievoorzitter van het CDA Vught vindt de overstap “niet principieel”. “Je kiest vanuit een bepaald gedachtegoed voor een partij, het is niet de bedoeling dat je gaat shoppen.” Vos vindt het vertrek bij het CDA “heel vreemd”. D66 Vught vindt dat Vromans ‘persoonlijke ambities boven politieke ambities’ stelt en ‘eigen belang boven politiek’. “Maar als Gemeentebelangen, CDA en Vromans dat goed vinden dan is dat prima”, stelt Fons Potters (D66). 

Ook Haarense partijen zijn kritisch. Boy Scholtze (VVD Haaren) vindt de keuze van Vromans ‘heel bijzonder’. “In Vught is er ook een CDA-afdeling dus waarom zou je dan overstappen? Je hebt toch bepaalde idealen als politicus, maar kennelijk vindt Martien het pluche belangrijker. Ik vind het een vergaande keuze die ik niet gemaakt zou hebben.” Scholtze verbaast zich erover dat het CDA in Haaren de overstap van Vromans zo makkelijk accepteert. “Daar zou ik heel veel moeite mee hebben als dat binnen de VVD zou gebeuren.” 

Tiny Assink, fractievoorzitter van Progressief 96 dat met het CDA een coalitie vormt, noemt de overstap “merkwaardig” maar een zaak van het CDA.

CDA-bestuurslid Haaren Jaap Sanders Van Well betreurt de overstap: “Wij respecteren de keus van Martien maar betreuren die ook.” Hij erkent dat Vromans persoonlijke belangen laat prevaleren boven partijpolitieke belangen. “Maar wij trekken zijn integriteit niet in twijfel.” Het CDA Haaren verbindt geen consequenties aan het vertrek van haar partijgenoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in