Home Bestuur & politiek Overwint DePetrus zijn financiële problemen

Overwint DePetrus zijn financiële problemen

Tijdens de raadinformatieavond van 18 juni in DePetrus, op uitnodiging van het bestuur van DePetrus, werd door de bestuursvoorzitter, de heer Slegers, nog eens verduidelijkt dat er extra gelden nodig zijn om de begroting sluitend te krijgen. In plaats van de huidige subsidie van 100.000 euro gaf hij aan dat deze verhoogd moet worden naar 135.000 euro om financieel gezond te blijven. Hij voerde de aanwezigen terug naar de afspraken die zijn gemaakt in 2016 bij de oprichting en gaf aan dat zij toen al problemen voorzagen, omdat zij met een begroting werden geconfronteerd waarin onder andere geen rekening was gehouden met de afschrijvingen. Vervolgens gaf de penningmeester, de heer Hordijk, de aanwezige raads-en burgerraadsleden in zijn betoog een kijk in de financiële keuken.
De jaren 2018 en 2019 waren financieel positief, maar vanaf 2021 wordt er een structureel tekort begroot van ongeveer 35.000 euro. Dit tekort is onder andere te wijten aan de huurverhoging met 10.000 euro naar een bedrag van 110.000 euro, de beheerslasten die duurder uitvallen alsmede de overstap naar een particulier schoonmaakbedrijf.
Als voorbeeld van de beheerslasten gaf hij aan dat bij het vervangen van een lamp er soms hele steigers opgebouwd moeten worden. Daarnaast gaf hij aan dat de coronacrisis ook bij hun doorwerkt. Hij gaf als voorbeeld aan dat een van de huurders, zijnde ABZ, nu met kleinere groepen moet werken waardoor eventuele ruimte die er was nu niet meer verhuurd kan worden. De inkomsten die DePetrus ontvangt zijn naast die van ABZ, van het Vughts museum, de Bibliotheek, de Wereldwinkel, VVV en Welzijn Vught.
Met de huidige huurders is er nagenoeg geen ruimte meer om nog meer partijen binnen te halen.
Hoe populair DePetrus is bleek uit de geregistreerde bezoekers. In de jaren 2018 en 2019 waren er gemiddeld 4411 bezoekers per week. Daarnaast was er veel belangstelling getoond door de (inter)nationale pers. Aandacht was er onder andere geweest van CNN, Forbes, Elsevier en Speech (Russisch blad). Ook waren er verschillende gemeenten op bezoek geweest.
Een eventuele oplossing om de tekorten weg te werken is het organiseren van evenementen, maar zo betoogde voorzitter Slegers, dat zij daarmee het principe van ontmoetingscentrum zouden verliezen.
Vragen en-of opmerkingen die vanuit de zaal kwamen gingen over eventuele structurele subsidies die aangevraagd zouden kunnen worden, het heffen van entree gelden, het vragen van vrijwillige bijdragen aan de bezoekers, het benaderen van Vughtse ondernemers voor sponsoring en het inhuren van een professional om te bezien welke mogelijkheden er nog meer zijn om extra inkomsten te genereren.
Tenslotte vroeg de heer Middelhoff van PvdA/GL of het schilderij met de titel ‘Jezus verdrijft de Tollenaars uit de tempel’ bewust was neergezet voor dit overleg. De heer Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum, gaf aan dat dit schilderij geschilderd door Charles Grips, een onderdeel vormt van de expositie die te zien is in het Vughts Museum en gaat over het leven van Charles Grips, die 100 jaar geleden overleed.
Wanneer DePetrus op de raadsagenda komt is nog niet bekend maar benadrukt werd wel dat haast geboden is.

2 REACTIES

    • Heel goed Fred. En er zou ook nog aangevuld kunnen worden dat de heer Smeets aangaf dat dat mega-schilderij van Charles Grips er toevallig stond en niets te maken had met de door sommige partijen bewierookte intrede van een niet nader te noemen Bank die een kantoortje in de Petrus wil huren….Toeval bestaat niet???@@@

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in