Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2024, zijn veel gemeenten al aan de slag gegaan met het ontwerpen van een omgevingsvisie. Zo ook de gemeente Vught. En daarover gaf Yvonne Vos, verantwoordelijk wethouder, in Blikveld een kijkje in de keuken.
Belangrijk voor de omgevingsvisie is hoe Vught er over 15 à 20 jaar voor staat op het gebied van wonen, werken en verblijven. Er dient daarom een visie opgesteld te worden over hoe je onder anderen de natuur in de gemeente wilt behouden of uitbreiden en hoe je een gezonde leefomgeving en/of voldoende woonruimte voor jongeren en ouderen wilt creëren. De vraag is dan wat voor identiteit je als gemeente wilt hebben. Daarom is er in het kader van de participatie vorig jaar aan inwoners gevraagd wat zij belangrijk vinden voor Vught en wat zij willen behouden.
Door middel van een fotowedstrijd werden volop ideeën aangedragen. Ook werden er workshops gegeven voor kinderen.
Afgelopen jaar zijn er al verschillende visies opgesteld, o.a. de mobiliteitsvisie en economie visie. En deze zijn in het ontwerp omgevingsvisie ingebouwd. Ook de input van stakeholders en inwoners zijn erin verwerkt. Veel zaken komen in de omgevingsvisie te staan. Kort samengevat: het fysieke domein is er in terug te vinden.
Bij bestemmingsplannen gaat het over ruimte maar in de nieuwe omgevingsvisie wordt er ook gekeken naar wat te doen met de biodiversiteit, hoe kun je een gezond leefklimaat creëren. Als stip op de horizon kun je als Vught bijvoorbeeld willen dat je over 15 jaar nog steeds een groene gemeente wilt zijn en geen verstening met hoogbouw zoals bijvoorbeeld het Paleiskwartier in Den Bosch. Zo moet je als gemeente nu al keuzes gaan maken. Je kunt niet alles groen maken als je bijvoorbeeld ook nog evenementen wilt houden in je gemeente.
De visie ligt thans ter inzage en iedereen kan daar op schieten met goede argumenten. Mochten er aangedragen plannen afgewezen worden dan geschiedt dat op basis van argumentering. De vaststelling van de omgevingsvisie is niet voor jaren. Mochten er nog meer ideeën en andere plannen komen dan is een aanpassing altijd mogelijk. De planning is dat in december met instemming van de Raad de omgevingsvisie wordt vastgesteld. Inwoners kunnen de visie digitaal inzien of een papieren versie afhalen op het gemeentekantoor. Er kan vervolgens binnen de afgesproken termijn gereageerd worden.
Tenslotte kwam het bestemmingsplan Molenhof ter sprake. Het plan komt donderdag in de Raad. Het plan houdt in dat er op een perceel van 1100 m2 twee kapitale woningen gebouwd gaan worden waarbij een kapelletje, gebouwd door architect Kropholler – die ook verantwoordelijk was voor het Van Abbemuseum in Eindhoven – onzichtbaar zou worden voor de omgeving. Wethouder Vos gaf uitleg over het bestemmingsplan met daarbij het verschil in maaiveldhoogte waardoor zogenaamde kapitale villa’s gebouwd kunnen worden.
In ieder geval was zij duidelijk over het kapelletje. In het bestemmingsplan staat aangegeven dat het kapelletje altijd zichtbaar moet blijven.
Luister hieronder naar het interview
Blikveld, zaterdag 20 mei: presentatie Berry van de water en Peter Corvers – techniek Maurice van der Vliet – editor Ralph van Dongen