Home Bestuur & politiek NOVO3/VOS op koers voor licentie publieke omroep

NOVO3/VOS op koers voor licentie publieke omroep

Op de agenda van de gezamenlijke commissie van 18 november stond ‘Advisering over aanwijzing zendmachtiging lokale omroep voor de periode 2022 tot 2027’.

Financiële onderbouwing
Inspreker de heer W. Schreuder – namens de Vughtse Omroep Stichting – gaf aan blij te zijn dat na een periode van voorbereiding het advies voorgelegd werd aan de Raad. Een teer punt in de kaderstelling door het college werd door hem aangehaald, namelijk de wensen uit het afwegingskader die veel breder zijn dan wat de lokale omroep kan realiseren met alleen de rijksbijdrage. Hij gaf daarbij aan dat in februari 2018 de raad al ingezien had dat de rijksbijdrage niet toereikend was voor radio, online én televisie en bijbehorende content. De raad heeft toen ingestemd met een extra subsidie voor de lokale omroep. En Schreuder memoreerde nog eens dat deze discussies ‘anno nu’ echt niet anders is. Hij gaf de raad in overweging, om naast de keuze om een omroep voor te dragen, snel het gesprek over de financiën op te pakken om de juiste toekomstbestendige keuzes te kunnen maken.
In het ambitieplan van VOS staat ook het volwaardige plan met financiële onderbouwing, waarbij de wensen uit het afwegingskader volledig worden gehonoreerd. Dat gaat om een extra bedrag dat niet heel ver af ligt dan wat in 2018 is toegezegd aan de toenmalige omroep (dat was toen zelfs zonder Helvoirt erbij).

Inclusiviteit
Ook werd door Schreuder gememoreerd dat VOS volgens het college onvoldoende concreet gemaakt zou hebben hoe mensen met een beperking een plek geboden kan worden in onze organisatie (inclusiviteit). Hij gaf echter aan dat dit door VOS onvoldoende belicht was (maar wel kort benoemd). Voor VOS is inclusiviteit de normaalste zaak van de wereld. Schreuder: “Dat zit al in het DNA van onze organisatie. Er zijn reeds vrijwilligers in ons team met een fysieke beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt”.
Daarnaast werd gesteld dat VOS geen speciale aandacht zou hebben voor “ruimte bieden (voor reeds actieve) programmamakers/vrijwilligers uit de gemeente” buiten de eigen organisatie. Echter bij het onderdeel ‘maatschappelijke impact’ in ‘ons ambitieplan’, gaf Schreuder aan, “hebben wij aangegeven dat in de organisatie een plek is voor talent (bij voorkeur uit Vught), voor zowel starters als ervaren programmamakers”.

Keuze commissie voor NOVO3/VOS
Vervolgens was het woord aan de commissieleden. In zijn algemeenheid was de commissie unaniem in de voordracht door het college. De heer Verlijsdonk van D66 wees nog wel naar de apparatuur die VOS nodig heeft en die nu nog bij AVULO in gebruik is. Ook de heer Van der Vossen van PvdA/GL gaf aan even stil te staan bij het einde van de AVULO, die nagenoeg 40 jaar de lokale omroep was. Hij was benieuwd wat de AVULO gaat doen. Mevrouw Peijnenburg van GB gaf aan dat haar fractie hecht aan een zeer goede lokale omroep en vroeg zich ook af wat AVULO gaat doen met de huidige zendapparatuur en de zendmast. De heer Verlinde van de VVD gaf aan een goed gevoel te hebben bij het huwelijk tussen NOVO3 en VOS. Hij gaf het college de raad mee te zorgen voor een warme overdracht en verzocht het college daar nu al afspraken over te maken. Ook memoreerde hij aan het collegeakkoord voor wat betreft de financiën, waarin opgenomen is dat de toekomstige zendgemachtigde omroep kan rekenen op de middelen die vanuit het Rijk voor publieke lokale omroep beschikbaar zijn. Tenslotte gaf de verantwoordelijk wethouder Van de Ven aan dat de warme overdacht van apparatuur door de AVULO naar de nieuwe omroep een morele kwestie wordt, omdat het geld van de gemeenschap betreft waarmee de apparatuur is aangeschaft, maar dat de gemeente juridisch gezien geen poot heeft om op te staan mochten zij anders in de overdracht staan.  

Het voorstel is als hamerstuk geagendeerd voor de komende raadsvergadering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in