In zijn algemeenheid werd tijdens de commissievergadering positief gereageerd op de presentatie van de beide voorzitters tijdens de raadsdialoog. Het gaf aan hoe enthousiast de omroep met al zijn vrijwilligers aan de gang is gegaan.
Ans Beijens (CDA) was blij met de duidelijkheid in het voorstel. Haar fractie was geen voorstander van een professionele eindredacteur. Zij zag een uitdaging voor de omroep in het verwerven van gelden uit reclames.
Joris Vrensen (PLV) gaf aan dat hij bij winkelcentra peilingen had gehouden omtrent de behoefte aan een lokale omroep. Van de ondervraagden was 55% voor de maximale variant. Zijn fractie was voorstander van de maximale variant. Daarna zou dan met de praktijkervaring erbij van uitzendingen gekeken kunnen worden naar de afbouw richting de light variant. “Een projectmatige subsidie zou volgens hem duurder gaan uitvallen.” Met de maximale variantsubsidie werd dit ondervangen.
Kim Dorna (PvdA/GL) betreurde het dat de Avulo in de overdracht zich zo opgesteld heeft. Haar fractie was voorstander van de light variant.
Jan Willem Verlijsdonk (D66) gaf aan dat zijn fractie nog geen standpunt ingenomen had. Hij was blij met de gemaakte afspraken over de zendapparatuur. Albert Verlinde (VVD) was blij met de verhelderende uitleg tijdens de raadsdialoog. Ook zijn fractie sprak schande van de manier van werken door de Avulo. Hij had gehoord, dat zij de apparatuur van de hand wilde doen en verzocht het college op de gemeenschapsgelden toe te zien. Zijn fractie ging akkoord met de investeringssubsidie maar pleitte voor een variant waarbij de omroep aan de hand van verworven inkomsten een terugbetaling in 4 jaar ging doen.
Bregje Pijnenburg (GB) gaf aan groot voorstander te zijn van een lokale omroep. Zij gaf aan dat alleen de basisbijdrage onvoldoende was en zei dat de toenmalige Avulo ook meer bijdrage kreeg. Met de light variant kan de omroep de komende jaren laten zien wat het waard is. Ook was zij benieuwd hoe de VOS met eventuele reclame-inkomsten deze gelden gedeeltelijk terug zou kunnen laten vloeien naar de gemeente.
Wethouder Van de Ven gaf aan geen controle uit te kunnen oefenen op de eventuele verkoop van apparatuur door Avulo. Hij gaf aan zo spoedig mogelijk met de nieuwe omroep aan tafel te gaan om deze de lucht in te krijgen.
Ik ken natuurlijk niet het volledige verhaal maar mocht blijken dat de voormalige zendgemachtigde -Avulo- een dubieuze rol speelt met betrekking tot de verkoop van apparatuur dan zou dit natuurlijk getuigen van je een slecht verliezer tonen. En geeft met terugwerkende kracht de groep gelijk die destijds opstapte uit onvrede.
Ik wens VOS/NOVO3 veel succes en bestaansrecht toe!
Dank je wel, het was een hele strijd waar het algemeen maatschappelijk belang niet is gediend.
Er is gemeenschapsgeld verbrand en dat is jammer.
Maar wij als novo3 /Vos denken in kansen en zien veel mogelijkheden om voor de regio een betekenisvolle omroep te zijn.
En onze 50 vrijwilligers gaan dat realiseren.
Martijn van Engelen
Voorzitter