Home Bestuur & politiek NL alert of een alternatief

NL alert of een alternatief

Tijdens de raadsvergadering van 7 maart diende Hans Schuurmans, raadslid van GB, samen met Joris Vrensen (PLV) -de initiatiefnemer – een motie in. Hoewel Joris afwezig was, nam Hans tijdens Blikveld de gelegenheid aan om het initiatief achter deze motie toe te lichten. De motie was een reactie op het voornemen van de Minister om het luchtalarmeringssysteem af te schaffen en in 2025 te vervangen door NL-Alert. De essentie van de motie, die unaniem werd aangenomen door de raad, was de bezorgdheid over dit besluit te uiten richting de Minister en te pleiten voor maatwerk met betrekking tot de veiligheid in de gemeente Vught, gezien het hoge risicoprofiel door de aanwezigheid van twee snelwegen en het spoor.

Een van de argumenten om het luchtalarm te behouden, is de kwetsbaarheid van NL-Alert voor digitale aanvallen, alsook het feit dat niet iedereen door NL-Alert bereikt zou worden. Het voorstel was om naast NL-Alert een tweede systeem in de vorm van een luchtalarmeringssysteem te handhaven, maar financiële overwegingen spelen hierbij een grote rol vanwege de veronderstelde hoge kosten.

Hans benadrukte dat NL-Alert niet waterdicht is in termen van bereikbaarheid, aangezien niet iedereen altijd zijn mobiele telefoon bij zich heeft en veel ouderen geen mobiel bezitten. Hij herinnerde eraan dat voorlichtingsfilmpjes van SIRE vroeger regelmatig werden uitgezonden om burgers te instrueren over hoe te handelen bij het afgaan van het luchtalarm.

Er werden alternatieven besproken, zoals het gebruik van vaste telefoons, hoewel dit ook nadelen met zich meebrengt vanwege het afnemende aantal huishoudens met een vaste lijn. Er werd zelfs geopperd om systemen te onderzoeken die met de hand bediend kunnen worden als mogelijke aanvulling. Het idee werd geopperd om het luchtalarm als tweede systeem te behouden. Gebleken is dat NL-Alert 95% en het luchtalarm 70% van de bevolking bereikt.

De hoop is gevestigd op de Minister om Vught, naast gebieden zoals de Rijnmond, aan te wijzen als risicogebied. Uiteindelijk zal het voorstel van de Minister om in 2025 over te stappen naar het NL-Alertsysteem nog moeten worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Beluister hier het interview

Presentatie: Joop Kraan en Ans de Man.
Techniek en Editor: Ralph van Dongen.

Lees en bekijk ook: Zorgen in Vught