Donderdag 1 juni kwam de gemeenteraad bijeen om zich uit te spreken over het geactualiseerde coalitieakkoord dat door het opstappen van D66 en toetreden van Gemeentebelangen (GB), is gesloten. Het is een geactualiseerd akkoord met andere accenten. Een akkoord waar niet over gestemd hoefde te worden omdat het reeds in 2021 is vastgesteld.
Voor Bregje Peijnenburg, fractievoorzitter van GB, voelt het fair om weer tot de coalitie toe te treden. “Het betreft een ambitieus akkoord, realistisch maar wel slagvaardig en rechtvaardig. Zij noemde de pilots voor erfpacht, onderzoek naar een goede ontsluitingsweg voor het zwaar verkeer van en naar Helvoirt en Cromvoirt en de Wijkmakelaar, als belangrijke punten. Voor het CDA zijn het volgens Rutger Jans de aansluiting met de vrijemarktprijzen bij de woningcategorieën (goedkoop, middel en duur). Hij noemde de N65 waarbij het resultaat van de taskforce wordt gelegd naast de oorspronkelijke uitgangspunten en financiering van nieuw beleid, nu de beperking van de solvabiliteit en schuldenquote zijn opgelost. Voor PvdA-GroenLinks is het volgens van der Vossen, een feestelijke avond. Hij is zeer tevreden over het sociaal gedeelte: “dat blijft gehandhaafd”. Dat geldt ook voor de energietransitie. Daarnaast is hij blij met de evenwichtige portefeuilleverdeling. De VVD concludeert in de persoon van Albert Verlinden, dat de coalitie een meerderheid heeft van 17 van de 23 raadszetels en is daar erg blij mee. “Er is bij de totstandkoming stevig gesproken maar dan heb je ook een goed verhaal. Bij Fortduinen is niets verandert; er wordt niet ingegrepen op het sociaal domein en over Voorburg zijn we terughoudend omdat we afhankelijk zijn van goede onderhandelingsresultaten.”
De oppositie bestaat uit 6 raadsleden, verdeeld over 4 partijen. Progressief Liberaal Vught (PLV) van Joris Vrensen, had verzocht om extra spreektijd om 4 moties te kunnen inbrengen. Dat werd hem door de overige partijen niet gegund. De moties gingen over transparantie in het formatieproces; minimaal serviceniveau; woningbouwprogramma en Jeugdzorg. De laatste twee moties werden mede namens de fractie Rasenberg ingediend. SP fractievoorzitter, Ayah Yacoub, complimenteerde de coalitie met de zelfreflectie en dat ze zelf vindt dat het tempo omhoog moet. Ze vraagt aandacht voor energie armoede en is niet akkoord met verhoging van de maximale prijzen in de laagste woningcategorie. Volgens Dion Meuwissen van D66 toont het addendum aan hoe sterk het oorspronkelijke akkoord is. Hij mist concretisering van bouwmogelijkheden op Voorburg, de toekomst van de scholen in Vught Noord en de Speeldoos. Daarnaast vindt D66 de pilot voor erfpacht bij 10 a 20 woningen, zeer mager. Hij vraagt verder aandacht voor zorg en inclusie.
Na een kort debat, met name over de door PLV / Rasenberg ingebrachte moties, werden deze in stemming gebracht. Zowel de coalitiepartijen als D66 stemden tegen. De motie van de coalitiepartijen voor de uitvoering van het akkoord met bijbehorend addendum, werd door de coalitiepartijen gesteund en door de voltallige oppositie verworpen. Dit betekent dat het door een ruime raadsmeerderheid is aangenomen en het licht voor deze coalitie op groen kan worden gezet.
Jos den Otter werd met 19 stemmen voor (1 blanco, 1 tegen en twee afwezigen), gekozen tot wethouder en aansluitend beëdigd.