Home Bestuur & politiek ‘Niet stemmen is niet kiezen’

‘Niet stemmen is niet kiezen’

Op donderdag 6 juni vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Er zijn twintig partijen met in totaal 750 leden waarop gestemd kan worden. In 27 EU-landen kan er gestemd worden van 6 tot en met 9 juni. Eens in de vijf jaar wordt een Europees Parlement gekozen, en de laatste keer was de opkomst in Vught 40%, in tegenstelling tot de Tweede Kamerverkiezingen die rond de 80% lag.

Waarom de inwoners van Vught moeten gaan kiezen werd door Nino de Lange (PvdA/GL) en Rutger Jans (CDA) in Blikveld toegelicht. Beide partijen zijn al druk bezig met de verkiezingen onder de aandacht te brengen. De lokale PvdA/GL is al enkele weken aan het flyeren en zijn vandaag zaterdag bij DePetrus aanwezig. De Brabantse afdelingen van het CDA zijn afgelopen vrijdag in Berlicum met de campagne gestart en waren lokaal ook al bezig met het posteren.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Zowel Nino de Lange als Rutger Jans zijn voorstander van een verenigd Europa. Een van de argumenten is om met alle Europese landen in de geopolitiek een front te vormen tegen Rusland en China. Dit begint steeds meer vorm te krijgen, vooral nu er na de inval van Rusland in Oekraïne wordt gesproken over de vorming van een Europees leger. Daarnaast wordt het reizen binnen Europa zonder belemmeringen als een grote vrijheid ervaren. Het is van belang om hoge waarden, zoals godsdienstvrijheid, te kunnen behouden, zeker nu sommige landen binnen Europa neigen naar extreemrechts. De voorloper van de EU was de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951), die werd opgevolgd door de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Beide werden destijds opgericht om de samenwerking binnen Europa te bevorderen en te voorkomen dat landen met elkaar in oorlog zouden raken.

Niet bij iedereen is het duidelijk dat 80% van de subsidieverstrekking vanuit Brussel komt. Agrariërs danken hun bestaansrecht voornamelijk aan de EU-subsidies, die aanzienlijke bedragen betreffen, namelijk tientallen miljarden euro’s. Rutger Jans benadrukt het belang van Europese eenheid door te wijzen op de Brexit. Een van de gevolgen van de Brexit was het stopzetten van de uitwisseling van Engelse studenten.

Vaak wordt over het hoofd gezien dat veel Nederlandse wetgeving in Brussel wordt bepaald. Nino de Lange verduidelijkt de invloed van Nederlandse parlementariërs in het Europees Parlement met een voorbeeld. Het is niet zo dat je stemt op een grijze massa. De vorming van stemgedrag vindt plaats binnen de grote Europese fracties, waar Rutger Jans aangeeft dat niet stemmen gelijk staat aan niet kiezen.

Beluister hieronder het gesprek met Nino de Lange en Rutger Jans