Home Bestuur & politiek Negatief advies over PBO AVULO

Negatief advies over PBO AVULO

De gemeenteraad ging met uitzondering van de SP akkoord met een negatief advies over de voorgestelde PBO van de lokale publieke omroep AVULO. Een ingediend amendement om negatief te adviseren richting het Commissariaat voor de Media werd in afwezigheid van de SP-fractie door de overige fracties ondersteund. In de Commissie van 1 oktober jl. werd hierover al uitgebreid gediscussieerd. Toen bleek al dat het de richting op zou gaan van een negatief advies. Het wonder van de AVULO, zoals Fons Potters van D66 dit verwoordde, was niet geschied, doelend om binnen één week na de commissievergadering alsnog een aangepaste breed gedragen maatschappelijk ondersteunend PBO voor te dragen door het bestuur van de AVULO.

De gemeenteraad is van mening dat in het voorgestelde PBO een aantal belangrijke maatschappelijke stromingen niet zijn vertegenwoordigd. De voorgestelde bemensing van het PBO is volgens de raad onvoldoende representatief voor de belangrijkste maatschappelijke, culturele en geestelijke stromingen in Vught. Ook de onafhankelijkheid van het PBO is in de ogen van VVD-fractievoorzitter Du Main niet gewaarborgd.

Avulo voorzitter Jordy van Keijzerswaard betreurt het besluit van de gemeenteraad. Volgens hem is Avulo niet afgeschreven. De raad heeft volgens Van Keijzerswaard besloten over een gedateerde lijst met mensen. De beoogde voorzitter, raadslid mevr. Suzanne van Wiggen, heeft aangegeven vanwege verhuizing naar Frankrijk terug te treden. Van Keijzerswaard zegt dat inmiddels twee nieuwe mensen zijn toegevoegd; in totaal dus acht kandidaten vanuit verschillende stromingen. Volgens hem voldoet Avulo wel aan de voorwaarden. Van Keijzerswaard: “en uiteindelijk is het aan het Commissariaat van de Media om hier iets van te vinden. Die is de baas. Niet de gemeenteraad”.

Door de Raad werd besloten om begin volgend jaar uitdrukkelijk stil te staan bij de door het gemeentebestuur te stellen voorwaarden in het doen samenstellen van het PBO. Dit gaat onder meer over de onverenigbaarheid van het PBO-lidmaatschap met andere functies zoals het raadslidmaatschap. De Mediawet is op dit punt niet helder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in