De Nota ‘Armoede en Schulden Samen voor perspectief 2024-2027’ kreeg een goedkeuring van de meeste fracties in de commissievergadering van afgelopen donderdag (3 november). Er waren wel aandachtspunten en kritische noten die ervoor zorgden dat het onderwerp niet als hamerstuk naar de raadsvergadering gaat.
In de nota wordt een suggestie gedaan om geld te geven zonder tegenprestatie. Diverse fracties, waaronder SamenLokaal, hadden bedenkingen bij de uitvoering hiervan. SP daarentegen was voorstander. De VVD zei heel stellig: “ga maar werken”. Een punt van zorg bij PvdA-GroenLinks gaat over de probleemanalyse van hen die in armoede leven. Dit zijn vaak mensen met een klein pensioen en een AOW-uitkering. Armoede bestrijden door mensen, onder andere, aan het sporten te krijgen; riep nogal vraagtekens op omdat het hier juist vaak oudere mensen betreffen.
Voor de SP is het schokkend hoeveel mensen in armoede leven. Een gemiste kans vindt de fractie het, dat Vught zich niet bij de, door de overheid opgezette, ‘Gelijke kansen alliantie’ heeft aangesloten.
GB concludeerde dat door het armoebeleid te herzien, de pijnlijke actualiteit duidelijk maakt hoe we ervoor staan. Voor deze fractie is het de grootste uitdaging om speciale doelgroepen te bereiken die nu niet goed in beeld zijn. Zij pleitte ervoor om deze problematiek met het veld op te pakken, dan te kijken naar concrete oplossingen en een laagdrempelige manier, om het bespreekbaar te maken.
PLV betoogde dat het lokale vangnet groot genoeg is om het ergste leed te verzachten. “Mensen moeten wel durven vragen om in aanmerking te komen voor hulp. De Adviesraad stelt dat armoede en salaris weinig met elkaar te maken heeft als je het uitgavepatroon niet meeneemt.” De fractie vindt het opmerkelijk dat de rekentool ‘bereken uw recht’ niet wordt ingezet.
CDA was blij met de nota en deed de suggestie de bijzondere bijstandsnorm van 120 procent van het minimumloon op te rekken naar 130 procent.
D66 concludeerde dat de visie op armoede en schuldenbeleid erop gericht is dat iedereen mee kan doen in Vught. En zij gaat uit van een positief mensbeeld. Voor deze fractie is een belangrijk speerpunt om armoederegels toegankelijk en begrijpelijk te houden en dit met zo weinig mogelijk papierwerk. Door gemeentelijke regels tegen het licht te houden zijn maatregelen onderkend die binnenkort worden geïmplementeerd. “Menselijke maat boven regels.” De fractie vond het goed om te zien dat landelijke regelingen en methodes worden bestudeerd.
Verantwoordelijk wethouder Van de Ven gaf in zijn beantwoording aan dat hij blij was dat de nota positief is ontvangen. Op een aantal opmerkingen en suggesties deed hij toezeggingen. Met betrekking tot het ‘gewoon geld geven’ gaf hij aan dat Vught dit nog niet gaat toepassen. Het college zet zich in op versimpeling van aanvraagprocedures. Opmerkelijk vond hij het, dat de gemeente niet de wettelijke richting volgde met betrekking tot de bijzondere bijstandsregeling, hetgeen niet in lijn lag met de ambities uit deze nota.