In een raadsinformatiebrief heeft het college aangegeven dat zij het locatie onderzoek ‘Tijdelijk Wonen’ heeft vastgesteld. Dit is gedaan om in betrekkelijk korte tijd woningen toe te voegen aan de woningvoorraad, zodat de druk op de woningmarkt enigszins verlicht wordt. Er zijn 6 uitgangspunten geformuleerd waar locaties aan moeten voldoen. Een ervan is dat de gemeente in ieder geval zelf geen ontwikkelaar of eigenaar zal zijn van tijdelijke woningen, maar ontwikkelingen wel mogelijk maken.
Er zijn in de gemeente Vught 35 locaties onderzocht waarvan er 4 kansrijk zijn en die met Charlotte van Beuningen opgepakt worden. Deze locaties zijn: Wilhelminasingel, De Heun, Vijverhof en Vughtse Hoeve. Voor de realisatie is het noodzakelijk om externe (rijks)middelen te verwerven. Daarnaast zullen met de corporaties nadere afspraken moeten worden gemaakt over het vinden van alternatieve locaties, zodat na de tijdelijkheid (10-15 jaar) er geen sprake is van kapitaalvernietiging. Naast het trapveld bij De Heun is een mogelijkheid voor ca. 18 eenheden. De Wilhelminasingel is één locatie die meer geschikt is voor tijdelijk wonen (4 woningen). In de Vughtse Hoeve zijn bebouwingslocaties in de openbare ruimte in de Klaproosstraat, Boterbloemstraat en Ranonkelstraat (ca. 40 woningen). Tenslotte is er in de openbare ruimte in de Vijverhof ruimte op diverse kleinere locaties voor 30 woningen.
Wat het college belangrijk vindt in dit onderzoek is commitment voor de realisatie van tijdelijk wonen in Vught. Van belang is onder andere draagvlak bij de omwonenden en andere belanghebbenden om mee te werken aan de realisatie in hun wijk.
Om draagvlakversterkend te kunnen werken, zullen er vier afzonderlijke participatietrajecten uitgewerkt worden voor deze 4 locaties. Het college beseft dat het ‘verdichten’ binnen de bebouwde kom vaak zal schuren met de belangen van de bestaande inwoners en zal zij in de communicatie naar dat begrip en draagvlak zoeken.