Home Bestuur & politiek Lachen zonder gas is toegestaan

Lachen zonder gas is toegestaan

Op 3 december aanstaande vergadert de Commissie Bestuur en Samenleving. Daarin wordt een raadsvoorstel besproken dat over diverse artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening gaat. Normaliter niks spannends maar de artikelen die aangepast en/of uitgebreid worden zijn zeer actueel. In een APV is de gemeente bevoegd op grond van artikel 149 van de gemeentewet zelf regels op te stellen die gesanctioneerd zijn.
De laatste actuele aanpassing van de APV dateert van 2017. De onderwerpen uit de APV die in het raadsvoorstel besproken worden en wellicht per 1 januari 2020 verboden worden gaan o.a. andere over het gebruik van lachgas, magneetvissen en het muilkorven van gevaarlijke honden.

Het lachgas wordt tegenwoordig als roesmiddel gebruikt. In combinatie met alcohol en/of drugs kan dit op den duur leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het gebruik ervan leidt vaak tot overlast door de gebruiker. Daarom wordt het in Vught in de openbare ruimtes verboden om te gebruiken.

Een andere wijziging van de APV gaat over het magneetvissen. Vroeger was dit een gezelschapsspel wat vaak door Sinterklaas werd gegeven en waar het hele gezin uren mee kon spelen. Maar het magneetje is een magneet geworden en wordt niet meer in de huiskamer gebruikt maar in de wateren van Vught om spannende en bijzondere vondsten mee te vangen. In Vught heeft dat reeds enkele keren geleid tot de vangst van munitie uit de 2e wereldoorlog. Omdat dit tot de nodige gevaren kan leiden wordt voorgesteld het magneetvissen in alle wateren in Vught te verbieden.

Tenslotte is er een wijziging van de APV die over het gebruik van gevaarlijke honden gaat op eigen terrein die niet gemuilkorfd zijn. Het muilkorven heeft betrekking op gevaarlijke honden en honden, die opgeleid zijn ter bewaking, opsporings- en verdedigingswerk. Dit verbod geldt niet als er op een vanaf de weg zichtbare plaats een duidelijk leesbaar waarschuwingsbord is aangebracht of het mogelijk is een brievenbus te bereiken en aan te bellen zonder het terrein te betreden en het terrein omgeven is door een hoge en deugdelijke afrastering waardoor het voor de hond niet mogelijk is dit terrein zelfstandig te verlaten.

1 REACTIE

  1. Wij studenten van de Hogeschool van Amsterdam, willen de lachgas stoppen en jongeren ervan bewust maken welke effecten dit met zich meebrengt.

    Check onze instragram page: Lachzondergas

    En help ons om deze strijd aan te gaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in