Participatieplan van Hotel van der Valk
Daarover werd tijdens de raadsvergadering van 17 maart j.l.door partijen opgemerkt dat het in zijn algemeenheid een goed doordacht plan was. Wel werd nog aandacht gevraagd voor het eindverslag, dat inzichtelijk gemaakt moest worden voor de bewoners.
De heer Kortz (PvdA/GL) vond dat het spreekrecht van de burger medezeggenschap moest inhouden. Hij vond, dat dit plan er voldoende mogelijkheden voor gaf. Bregje Peijnenburg (GB) vond dat dit plan een handreiking kan zijn voor toekomstige participatieplannen. Een raadbreed ingediende motie, waarin een aantal wensen uit de raad werd neergelegd, zoals het eindverslag dat duidelijkheid moet geven over de inbreng van de omwonenden en andere belanghebbenden; over hoe deze van invloed zijn op de planontwikkeling; dat de conclusies in het eindverslag helder worden uitgelegd en met argumenten worden onderbouwd, werd unaniem aanvaard.
Een motie van GB waarin verzocht werd belangrijke pijlers uit het coalitieakkoord mee te geven aan Van der Valk, welke opgenomen zouden kunnen worden in het participatieplan en daarbij die pijlers te kiezen die een aanmerkelijke meerwaarde leveren voor de gemeenschap, waarbij gedacht kan worden aan duurzaamheid, woningbouw, zwembad voor recreatief gebruik, recreatie en toerisme haalde het niet.
Participatieplan De Wieken
In het Participatieplan De Wieken hadden de meeste partijen wel een goed vertrouwen. Dit plan werd ook unaniem aangenomen. Albert Verlinde van de VVD sprak wel zijn zorg uit over de begrijpelijke taal, die gebezigd moet worden in de participatieplannen. Hij vroeg ook aandacht voor de Mischa de Vriesschool die aan het ‘vol lopen’ is. Tijdens de bespreking van dit agendapunt werd onder andere gediscussieerd over de status van de Mischa de Vriesschool. De vraag werd gesteld of deze school stakeholder was of belanghebbende. De verantwoordelijk wethouder Yvonne Vos gaf aan dat in het plan De Wieken geen ruimte is opgenomen voor een school. Deze school is opgenomen in het huisvestingsplan onderwijs. De wethouder zegde wel toe dat de Mischa de Vriesschool in het plan als belanghebbende zal worden gehoord maar zal dus bij ontwikkeling van het plan naar elders verhuizen.
Investeringskrediet vervangen chips containers
Tijdens het agendapunt Investeringskrediet vervangen chips containers werd door de fracties van PLV en GB een amendement ingebracht om het voorstel van de agenda te halen en indien nodig na de behandeling van de nieuwe
afvalstoffeninzameling – behandeling najaar 2022 – opnieuw op de agenda te zetten. Zij waren van mening dat het college met het raadsvoorstel een voorschot zou nemen op het voorstel voor de inzameling van afval. Meeste fracties waren tegen het amendement en dit werd uiteindelijk ook verworpen. Joris Vrensen (PLV) gaf aan dat met de vervanging van deze chip vooruitgelopen wordt over de verlenging van het contract met de huidige afvalstoffendienst. De verantwoordelijk wethouder Potters antwoordde dat de nieuwe chip door alle afvalstoffendiensten afgelezen kan worden. De vervanging van de chip gaat niet ten koste van de vervanging van de containers. “Deze blijven gewoon in gebruik, ” aldus Potters.
Vernieuwing werkwijze gemeenteraad
Vernieuwing werkwijze gemeenteraad was al uitgebreid besproken in de commissievergadering en werd unaniem aanvaard. GB. Guus van Woesik(GB) betreurde het dat in de nieuwe opzet het wethouders overleg met de fractievoorzitters gehandhaafd blijft.