IHP Business-case kindcentrum Het Kwartier houdt de gemoederen bezig bij de bewoners in de omgeving van de school. Het voorstel van de gemeente, geagendeerd tijdens de commissievergadering van 7 juli, was enerzijds bouwen op de locatie Loonsebaan/JF Kennedylaan en anderzijds in de omgeving van de huidige school.
Tijdens een participatieronde, afgewerkt met alle voorgelegde varianten, werden vanuit de publieksgroepen 617 voorkeursstemmen uitgebracht waarvan er 293 stemden op variant 3 (locatie Loonsebaan/JF Kennedylaan). Hierbij waren argumenten op het gebied van (ontlasting van) verkeer/parkeren als belangrijkste positieve wegingsfactoren genoemd.
De schoolbestuurder van Stichting Stroomm had namens de beide scholen en kinderopvang van Het Kwartier tijdens de digitale bijeenkomst laten weten dat ze gezamenlijk een voorkeur hadden voor oplossingsvariant 3. Ze zagen deze variant als het meest kansrijk voor twee kindcentra met een eigen visie en identiteit voor een doorlopende leerlijn voor kinderen van 0-13 jaar.
Insprekers
Voor de commissievergadering hadden 40 personen zich aangemeld. 15 sprekers en 25 hadden hun grieven middels een schrijven kenbaar gemaakt. Samenvattend vonden een aantal sprekers de locatie Loonsebaan/JF Kennedylaan als slechtste optie om daar te gaan bouwen. Zij haalden het verlies van woongenot aan, de toename van verkeersbewegingen waardoor een tweede gevaarlijke rotonde op korte afstand ontstaat en het bestaande unieke stukje bos, habitat voor onder andere eekhoorns en groene spechten en vele andere diersoorten zou hierdoor verdwijnen. Ook werd de gemeente verweten dat deze alleen naar zichzelf keek omdat de gemeente eigenaar is van de grond aan de JF Kennedylaan. Een bewoner verwees naar de brochure ‘Rustig wonen in een groene omgeving’. De belofte om aan de Kennedylaan te gaan bouwen zou een schending zijn van de beloften uit die brochure. Een andere bewoner sprak over de verdere beperking van bouwen in die omgeving waardoor in de loop der jaren een afname gaat komen van leerlingen. Een nieuwe school zou daardoor na 10 tot 12 jaren nog maar gedeeltelijk in gebruik zijn. Een aantal insprekers en briefschrijvers gaf aan dat de voorkeuraantallen voor locatie 3 een vertekend beeld was. Er waren signalen dat sommige bewoners meerdere keren gestemd hadden op dezelfde variant.
Een aantal steakhouders voerden eveneens het woord zoals onder andere
de heer Van de Westelaken namens Stichting Jeugd Actief. Hij gaf aan voorstander te zijn van passend onderwijs maar was tegen de optie om de parkeerplaats vol te gaan bouwen. Jeugd Actief heeft daar afspraken over met de gemeente en in het bestemmingsplan is opgenomen dat het terrein voor evenementen bestemd is. In de gemeente zouden volgens hem alternatieven ontbreken om Jeugd Actief te verplaatsen. Het zou het einde betekenen van de jeugdweek. Mevrouw Peijnenburg van GB wilde weten of de optie JF Kennedylaan voor Jeugd Actief de voorkeur had. De heer Van de Westelaken gaf aan zich niet te bemoeien met welke keuze gemaakt zou moeten worden.
De heer Van Loon sprak namens de MR Koningslinde, hij was ongelukkig over de publicatie dat beide scholen met elkaar zouden stechelen over de locaties. Hij betreurde het dat het allemaal zolang moet duren voordat er besluiten worden genomen terwijl veel kinderen dagelijks in de noodlokalen zitten. Ook de kinderopvang komt volgens hem in de problemen op deze manier. Deze wordt bijna onbereikbaar en ouders moeten dan naar Vught Zuid toe.
Mevrouw Hageman, directeur van de Koningslinde, gaf aan de noodklok te luiden. 600 kinderen was een maximum maar inmiddels krijgen 860 kinderen onderwijs in 3 gebouwen. Met de toename van het aantal kinderen groeit ook het personeelsbestand waardoor ook gebruik wordt gemaakt van de binnenruimten.
Mevrouw Snoeren directeur van het Molenven, gaf aan dat het nooit meer stil is rond het gebouw. Ook het ventileren van de klassen is een aandachtspunt. Kinderopvang Partou moet noodgedwongen gebruikmaken van de teamkamers. Het personeel van de opvang eet buiten. Er is geen mogelijkheid meer oudergesprekken te voeren. Zij benadrukte dat het uitbreiden met noodlokalen geen optie is en gaf aan dat beide scholen voor nieuwbouw gaan op de locatie JF Kennedylaan.
De heer Koevoets van stichting Stroomm gaf aan dat in de media gesuggereerd zou zijn dat beide schoolbesturen in onmin zouden leven. Hij verwierp dit ten stelligste. Hij gaf aan dat het totale volume van het Kwartier ontoereikend is. En de prognoses geven aan dat het leerlingenaantal blijft groeien. Hij gaf aan dat de gemeente de verplichting heeft fatsoenlijke huisvesting te waarborgen voor het onderwijs.
De heer Reijnen van Talentis gaf aan dat zijn voorkeur naar parkeerterrein nabij de huidige school en JF Kennedylaan ging. Hij pleitte voor 3 omdat ieder kindcentrum zijn eigen locatie moet hebben. Het geeft een organisatorische verbetering en het is een verbetering van de veiligheid. De huidige school noemde hij zeer ondeugdelijk. Het is een mooie school maar niet voor het aantal leerlingen.
De heer Van Overbeek, regiomanager kinderopvang Partou, gaf aan dat het gebouw 30% meer kinderen herbergt dan het gebouw toelaat. 110 kinderen worden opgevangen in allerlei ruimtes. Hij gaf aan dat de kinderopvang uit zijn voegen barst. Hij pleitte voor de nieuwbouw aan de JF Kennedylaan, 2 IKC’s met hun eigen identiteit.
Daarna was het woord aan de politiek.