Vught staat er in de regio alleen voor met betrekking tot de keuze van windmolens. De buurgemeenten Boxtel en Sint Michielsgestel spraken zich eerder al uit tegen de komst van windmolens voor 2030. In zijn betoog gaf Koen van Dinther VVD ook al aan dit te betreuren en dat er geen sprake is van een regionaal plan. Hij vroeg zich af of aan de eisen werd voldaan als Vughtenaren massaal zonnepanelen aan zouden schaffen. Voor zijn fractie was de windmolen het laatste redmiddel.
Mevrouw Beijens CDA was voorstander van de plaatsing van 1 windmolen bij het Drongelens kanaal. Daar is sprake van weinig bewoning. Wel pleitte zij voor samenwerking met de gemeente Heusden. Zij was ook een voorstander van meer zonnepanelen op daken in plaats van zonnevelden. Ook op gemeentelijke daken viel volgens haar nog winst te behalen. Er moet ook meer draagvlak geschapen worden omdat het bij de burger nog niet goed doorgedrongen is van de noodzaak om zon- en windenergie op te wekken. Voor haar fractie was het ook belangrijk om de ontwikkelingen rond kernenergie te volgen.
De heer Vrensen Progressief Liberaal Vught gaf de noodzaak van zon- en windenergie opwekken nog eens weer aan de hand van het sneller smelten van de ijslaag op Antarctica. Het geeft weer hoe snel de aarde opwarmt. Er moet nu actie komen. Volgens hem is er meer ‘energie opwek’ nodig. Met betrekking tot de windenergie gaf hij aan dat de windmolens de nodige overlast veroorzaken.
De heer Smith SP sprak over energie en klimaatarmoede. Hij gaf aan dat de opbrengst van windenergie ten goede moest komen aan de burger. De lasten en lusten moeten verdeeld worden. Hij pleitte ook voor een winddividend.
D66 burgerlid de heer Van de Meerakker was het eens met een aantal voorstellen. Er moet ingezet worden op een combinatie van zon- en windenergie. Hij gaf aan de focus te zetten op 2030 en dat er geanticipeerd moet worden op het beleid. Hij zag ook een schaalvoordeel door samenwerking met andere gemeenten. Ook was voor zijn fractie belangrijk dat er draagvlak moet zijn om te verduurzamen. Er moet voortvarend gewerkt gaan worden. Zon- en windenergie opwekking is te belangrijk om dit te laten liggen.
Voor de heer Van de Vossen PvdA/GL was het duidelijk. Er moet windenergie opgewekt gaan worden want volgens hem kunnen we niet zonder windenergie. Hij vond het jammer dat de RES niet regionaal opgepakt is. Maar actie is geboden zei hij. Ook pleitte hij voor een goede participatie. Volgens de heer Vromans van de fractie van Gemeentebelangen was de visie een goed leesbaar stuk en ligt het onderwerp maatschappelijk gevoelig. Volgens zijn fractie moest de participatie beter en gaf hij aan dat we realistisch moeten blijven omdat we afhankelijk zijn van boeren en bedrijven. Dat de inspreekster Van den Hurk pleitte voor het betrekken van de jeugd bij dit onderwerp vond hij een goed plan. Hij vroeg zich wel af waar het communicatieplan in leesbare taal bleef. In zijn beantwoording gaf de verantwoordelijk wethouder Van de Ven onder andere aan dat er op de diverse gemeentelijke gebouwen al is geïnvesteerd in verduurzaming. Als voorbeeld gaf hij aan de brandweerkazerne en Elzenburg. Met betrekking tot de buurgemeenten gaf hij aan daarover contact te hebben gehad en zij het geen belemmering vonden aan de plannen van Vught mee te werken.