In het debat in de raadscommissie over het beleidskader ‘recreatie en economie’ kwamen onder andere ter sprake het ‘wegjagen’ van bedrijven, de IJzeren Man als pretpark, de ambities en de rol van de gemeente om in Cromvoirt weer een supermarkt te krijgen.
Opmerkingen over het beleidskader werden onder andere geuit door:
Dion Meuwissen (D66) miste in deze notitie dat het behoud van het groene karakter met name voor de recreatie niet opgenomen was. Voor zijn fractie hoeft de IJzeren Man geen pretpark te worden. Met betrekking tot het verplaatsen van bedrijven, die zorgen in het buitengebied voor zwaar verkeer, naar geschiktere terreinen vroeg hij zich af hoe dat aangepakt gaat worden
Bert Timmermans (VVD) vond dat de gemeente als faciliterende overheid in het ondernemersloket niet op de stoel moet gaan zitten van de marktpartij. De gemeente niet gaat beslissen welke ondernemer waar gevestigd wordt. Hij vond dat het participatieplan goed leesbaar was. Ook zag hij graag dat Vught weer terug ging naar een ja gemeente.
Guus van Woesik (GB) vond het voorliggend document duidelijk en ambitieus. Hij vond wel dat het college een prioriteitenlijstje heeft opgesteld waaruit behoudende ambities gekozen waren. Zijn fractie miste concrete zaken in de ambitie en maakte zich zorgen over de beperkte ruimte in Vught voor bedrijven. Hij vroeg zich af of de gebiedsvisie ontwikkeld wordt voor bedrijven en of het college voornemens is daar nieuwe bedrijven te creëren. Hij gaf aan dat lokale ondernemers belangrijk zijn voor de werkgelegenheid.
Ans Beijens (CDA) vroeg zich af of nieuwe bedrijfsruimten in het buitengebied nodig zijn en zo ja waar willen ondernemers die. Haar fractie is voor ondersteuning ondernemers en daarin speelt de bedrijfsfunctionaris een grote rol. Verheugd was zij over deze nota omdat de verkiezingspunten van haar partij daarin opgenomen waren. Zij gaf de suggestie mee om jaarlijks een ondernemer en een startende ondernemer een prijs mee te geven waarmee Vught ook gepromoot wordt. In de nota zag zij de Stichting Van Gogh niet terug. De IJzeren Man hoeft voor haar fractie ook geen groot pretpark te worden zoals is opgenomen in het coalitie akkoord.
Voor Joris Vrensen (PLV) zou het een hamerstuk kunnen zijn met de nodige opmerkingen. Hij maakt zich zorgen over het bedrijventerrein Helvoirt, dat onderhand onbereikbaar wordt. Hij mist in het stuk dat er nagedacht is over de supermarkt in Cromvoirt. Hij mist ook de VVV die in het beleidsstuk niet voorkomt. Hij vroeg zich af waarom de accountmanager formatie wordt verdubbeld die o.a. gaat ondersteunen bij grote projecten zoals N65 en de ombouw van het spoor. Omdat het N65 project niet doorgaat vroeg hij zich af of dat nog noodzakelijk was. Ook zag hij graag dat er een actieplan komt wat meetbaar gemaakt kan worden. Hij zag graag dat het college een nulmeting geeft voor de raad.
Nino de Lange (PvdA/GL) vond het namens zijn fractie een mooi document waarin gekeken wordt naar de toekomst. De sociale impact van ondernemers wordt genoemd, maar in het stuk wordt de visie op maatschappelijk ondernemen gemist. Ook vroeg hij aandacht voor de inclusieve recreatie. Met betrekking tot vestiging in het buitengebied van bedrijven gaf hij aan dat zijn fractie best wil meewerken maar de vraag is wat er mogelijk is. De druk op natuurgronden is groot. Er moeten keuzes gemaakt worden. Dat de gemeente moet begeleiden en uitbreiden is misschien niet mogelijk. Over de industrie in Helvoirt gaf hij aan dat deze zorgen voor zware verkeersbelasting en dat in overleg met ondernemers gekeken moet worden naar het toekomstperspectief.
Désirée Rasenberg van de gelijknamige fractie vroeg zich af of er concreet aansprekende voorbeelden van betekenis zijn van het in 2021 opgerichte bedrijfsmanagement. Verder gaf zij aan dat het voor de leefbaarheid van Cromvoirt belangrijk is dat er en buurtsuper is. Nu moeten mensen naar omliggende plaatsen en voor ouderen is het heel belangrijk dat er een winkel is.