Home Bestuur & politiek Herdenking transport Vught naar Sachsenhausen

Herdenking transport Vught naar Sachsenhausen

Catharine-Keyl ©Just-Publishers-2021

Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen vanuit ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’ (bekend als Kamp Vught) naar het concentratiekamp Sachsenhausen plaats. In totaal zouden meer dan 1.400 Nederlandse gevangenen van ‘KZ Sachsenhausen’ in het Duitse Oranienburg de oorlog niet overleven. Daarom worden ieder jaar in september de Nederlandse slachtoffers van kamp Sachsenhausen herdacht in Vught. Catherine Keyl is op vrijdag 10 september een van de sprekers tijdens de herdenking.

Om 10.45 uur vertrekken deelnemers vanaf het Raadhuis (Leeuwensteinplein 5 in Vught) in een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het nabijgelegen Reeburgpark. De tamboers van het Vughtse Sint Catharinagilde leiden de stoet. Na aankomst bij het monument start om 11.15 uur het programma met een welkomstwoord van ceremoniemeester Riekje van Nieuwstraten en locoburgemeester Mark du Maine.

Catherine Keyl
Een van de sprekers is dit jaar Catherine Keyl (1946). Ze schreef het boek ‘Oorlogsvader: een herinnering’, over haar vader Ed die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd gehouden in de kampen van Vught en Sachsenhausen. Haar Joodse vader had tijdens de oorlog een vals persoonsbewijs en was actief als verspreider van het illegale verzetsblad ‘Vrij Nederland’. Hij werd opgepakt en gevangen gezet in de strafgevangenis in Scheveningen, waarna de concentratiekampen van Vught en Sachsenhausen volgden. Na ruim twee jaar gevangenschap kwam hij in 1945 terug in Nederland, slechts 45 kilo licht. Zijn leven was getekend door zijn oorlogstrauma’s. Regelmatig moest het gezin zijn kampverhalen vol gruwelijke details aanhoren. In haar boek blikt Keyl terug op haar jeugd in het naoorlogs Den Haag en beschrijft ze de zoektocht naar de oorlogsgeschiedenis van haar familie.

Gedichten en bloemen
Naast de toespraak van Catherine Keyl is er een muzikale bijdrage van Naomi Inez (zang) en Hajo Sanders (toetsen) en lezen scholieren van basisschool De Springplank uit Vught zelfgemaakte gedichten voor. Tot slot volgen de traditionele twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument. Het programma eindigt omstreeks 12.00 uur.

Nationaal Monument Kamp Vught organiseert de openbare herdenking in samenwerking met de Stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). De Gemeente Vught faciliteert de herdenking, waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met de coronamaatregelen. Belangstellenden zijn van harte welkom om het programma bij te wonen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in