Home Bestuur & politiek Henri Swinkels: werken als statenlid blijft lastig

Henri Swinkels: werken als statenlid blijft lastig

In tijden van corona is het voor elke volksvertegenwoordiger behelpen, ook voor statenlid en Vughtenaar Henri Swinkels. “De vergaderingen van Provinciale Staten liggen door de corona-crisis stil”, laat Swinkels weten bij NOVO 3 live. ‘Wettelijk is het niet toegestaan om bijvoorbeeld alleen met de fractievoorzitters van elke partij te vergaderen. Een vertegenwoordiger per partij doet afbreuk aan het beginsel dat zonder last of ruggespraak moet worden vergaderd.’

Kan Henri Swinkels zijn werk als statenlid nog doen?
“Het blijft behelpen. Voor elke volksvertegenwoordiger, ook voor een Statenlid, geldt dat elkaar ontmoeten en met elkaar spreken een belangrijke factor is om tot een eigen inzicht en eigen keuzes te komen. Dat wordt nu erg lastig. Soms lukt het nog wel om iemand op enige afstand te spreken maar dat is heel sporadisch. Dat is ook wel verklaarbaar. We worden tenslotte allemaal gehouden aan de richtlijn om zoveel mogelijk thuis te blijven, dus ook Statenleden.”

Over de coalitievorming tussen CDA, VVD, Lokaal Brabant en Forum voor Democratie hoort ook Swinkels niets anders dan via de media. “Ik lees ook dat de partijen er waarschijnlijk wel uit gaan komen en een nieuw provinciebestuur formeren. Maar nu de staten niet bij elkaar kunnen komen is het wel een dilemma op welke manier wij straks een nieuw coalitieakkoord in een debat bespreken. Dat kan betekenen dat het nog enige tijd duurt voordat het nieuwe bestuur aantreedt, want voor zo’n belangrijke stap in de provinciale politiek is het noodzakelijk dat de staten bijeenkomen.”

Tot die tijd zet het huidige provinciebestuur haar werk voort. De 2 portefeuilles van de afgetreden CDA-gedeputeerden worden door anderen waargenomen. De ontwikkelingen rondom een nieuwe coalitie die de Brabantse politiek al ruim een halfjaar verlammen “verdient niet de schoonheidsprijs”, vindt Swinkels. “Voor de bestuurbaarheid van Brabant had dat veel sneller en beter gekund”, is het enige wat hij daarover kwijt wil. “Door de ontwikkelingen nu met corona wordt het alleen maar lastiger.” 
De procedure voor een nieuwe commissaris van de koning zal volgens Swinkels geen vertraging oplopen. Commissaris Wim van de Donk wordt op 1 oktober rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Tilburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in