Tijdens het agendapunt programmabegroting 2023 gaf een deel van de commissie aan niet overtuigd te zijn dat het college voortvarend aan het werk was in diverse dossiers en dat voorzichtigheid was geboden ondanks de rooskleurige cijfers.
Dani Smith van SP gaf aan dat het college niet veel fout doet maar te weinig goed doet. Hij vond de progressie in significante dossiers geen structurele verbetering.
Dion Meeuwisse van D66 was blij met de oprichting van het solidariteitsfonds. Er wordt weliswaar regelmatig geld uit Den Haag naar de gemeenten gesluisd maar bij de inflatiebestrijding zijn er mensen die buiten de boot vallen. Hij pleitte voor het haast maken met plannen zoals onder andere de vergroening van daken, het planten van bomen, werken aan natuurherstel en het hobbyplan treinstation in Helvoirt. Zijn partij zag de noodzaak niet zo van uitbreiding BOA’s, dit tot schrik van Guus van Woesik van GB die van mening was dat de maximale capaciteit van 7 BOA’s gelijk uitgevoerd zou moeten worden.
Met betrekking tot de reservering van 5 miljoen euro voor de Rijksinfra waren diverse partijen verrast. Een grote oorzaak is de stijging van de bouwkosten. Ondanks alle mooie cijfers waren diverse fracties het eens dat voorzichtigheid geboden moest blijven ondanks de mooie sluitende begroting.
Over de OZB waren de partijen het eens dat de stijging van 2,8 procent binnen de perken bleef. Alleen GB verweet de VVD dat de OZB de melkkoe is van deze partij .
Nathalie Pullens van de VVD complimenteerde het college met de sluitende meerjarenbegroting. Zij was blij met de stijging van de solvabiliteit van 24 naar 32 procent. Haar fractie was voorstander om het solidariteitsfonds ook te laten gelden voor verenigingen en culturele instellingen en pleitte voor een verdubbeling van het budget.
Volgens Guus van Woesik waren cijfers prachtig, maar veel geld is overgebleven van niet uitgevoerd beleid. Zorgen waren er ook met betrekking tot De Speeldoos. Zijn fractie vroeg zich af of het college een doorrekening kan maken bij een rentestijging.
De uitvoering van de woonvisie vind hij een halfslachtige aanpak. Er wordt veel gepraat maar er komt maar weinig garen op de klos. Daarnaast is het een gemiste kans om de hulp uit de samenleving, zoals Habitat en het aanjaagteam, niet de hand te reiken. Over de motie versnelling uitvoeringsprogramma met belangrijkste aandachtpunt lastenverlichting had Rutger Jans van het CDA graag gezien dat het college in een overzicht aan had gegeven wat met die motie in de begroting gedaan is. Hij gaf aan dat het college zichzelf tekort heeft gedaan door dit niet te doen. Daarnaast was hij blij dat de bestemmingsreserve Rijksinfra vijf miljoen euro is. Aan de hand van de cijfers op de begroting gaf hij aan dat onderwijshuisvesting pijn zal gaan doen. Hij was blij dat de versnelling in het sociaal domein wordt voorzien en dat de uitvoering van de warmtetransitie wordt versneld.
Guus van Woesik kaartte nog het gebruikersdeel van de OZB aan. Hij vond een verlaging van dit deel op zijn plaats omdat dit deel op kleine ondernemers en veel instellingen drukt. Het college kon geen duidelijkheid hierover geven en gaf aan dit bij de raadsvergadering te doen.
Joris Vrensen van de PLV gaf aan dat in Burap I al gewaarschuwd werd om voorzichtig te zijn. De PLV vond 10 miljoen al veel voor de N65 . En nu wordt er 5 miljoen bovenop gereserveerd. Zijn fractie vindt dat Vught dit allemaal niet kan betalen, hetgeen bij de SP de reactie ontlokte of de PLV de nodige cijfers door elkaar gehaald heeft.
Nino de Lange van de fractie van de PvdA/GL gaf aan positief te zijn over de begroting. Vertrouwen dat de begroting een weergave is van wat er gedaan moet worden. Zijn fractie is blij dat er gelden vrij gemaakt zijn voor het warmtenet en dat het college daar werk van maakt.
Wethouder du Maine antwoordde dat voor verhoging van de Rijksinfra bijdrage is gekozen vanwege veel onzekerheden. Hij verwees naar allerlei prijsstijgingen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Maar zo zei hij, voorzichtigheid is geboden. Ook nu kunnen de miljoenen zo maar wegvloeien door de stijgende kosten. Omtrent een station in Helvoirt gaf hij aan dat er binnenkort een raadsinformatiebrief naar de raad hierover zal komen.
Wethouder Vos gaf in haar beantwoording aan dat er wel degelijk meters gemaakt worden in verschillende dossiers en dat iedereen zijn uiterste best doet, zowel in het college als in de organisatie. Als voorbeeld noemde zij Rozenoord en Den Hoek. Zij gaf aan dat er zaken zijn die tijd kosten en een daarvan is het participatietraject. Zij gaf aan meer tijd daarvoor uit te trekken waardoor plannen beter gedragen worden. Maar ook personele problemen spelen mee, zowel intern als extern.
De SP reageerde op wethouder Vos en gaf aan dat iedereen zijn best doet, maar dat het college wel afgerekend wordt op de resultaten en niet op de goede wil, want die heeft het college wel. Maar, zo zei hij, ondanks het feit dat hij het oneens is met de wethouder, kan hij haar wel begrijpen.
Tenslotte gaf de burgemeester als portefeuillehouder openbare orde een toelichting over de uitbreiding van de BOA’s.
Daarna volgde een debat over de invulling van de taken en het aantal BOA’s. GB gaf aan met een amendement te komen om het maximaal aantal aan te stellen BOA’s.