Home Bestuur & politiek “Gas erop maar daar moeten we vanaf”

“Gas erop maar daar moeten we vanaf”

Foto @Gemeente Vught

Openstaande agenda punten van de Commissie Ruimte van 2 december jongstleden werden donderdag 9 december afgewerkt. Op de agenda stond nog de Transitievisie Warmte 1.0.

De commissie steunt in zijn algemeenheid de visie maar zag graag de nodige voortgang in het traject. Zo wilde de heer Van de Meerakker, burgerraadslid van D66, nog weten of er nog een dashboard zou komen. Zijn fractie had zorgen omtrent de uitvoering van de visie en zag dat er te weinig concreet beleid was met betrekking tot de verduurzaming van woningen. Ook de heer Van Dinther van de VVD fractie vroeg zich af wanneer de huurwoningen verduurzaamd gaan worden. Zijn fractie zag ook graag een routekaart zodat de vorderingen in het traject zichtbaar werden. Mevrouw Yacoub van de SP fractie wilde niet alleen dat de burger betrokken werd bij de visie maar zag ook graag dat er middelen beschikbaar werden gesteld om woningen te verduurzamen. Ook wilde zij weten wat er op tafel zou komen als de planning tot 2050 niet gehaald zou worden. Zij besloot haar betoog met “Gas erop, maar daar moeten we zo snel mogelijk van af”. Zorgen waren er ook bij de fracties van de PLV, GB en PvdA/GL omtrent de kosten die gemaakt gaan worden bij de verduurzaming en wie die gaan betalen. Daarnaast was de heer De Lange van de fractie PvdA/GL bezorgd over de groep bewoners die wel willen verduurzamen maar financieel niet kunnen en hoe ga je die bereiken. In zijn beantwoording gaf verantwoordelijk wethouder Van de Ven aan dat hij afhankelijk is van de middelen die het Rijk beschikbaar stelt en nog niet weet hoeveel dit gaat worden. Over de verduurzaming van huurwoningen gaf hij aan dat de gemeente met de woningstichtingen een prestatieovereenkomst hebben getekend waarin afspraken gemaakt zijn over verduurzaming. Daarbij worden de meest energie slurpende woningen naar voren gehaald om te verduurzamen.

Besluit tot het nemen van een M.E.R.-beoordelingsbesluit
Het voorstel van het college wat aan de Raad wordt voorgelegd luidt: Voor zowel het bestemmingsplan N65 Vught als het bestemmingsplan N65 Helvoirt op grond
van artikel 3 van het Besluit m.e.r. een m.e.r.-beoordelingsbesluit te nemen, inhoudende dat wordt vastgesteld dat de reconstructie van de N65 geen aanzienlijke milieueffecten heeft en dat om die reden geen milieueffectrapport (MER) hoeft te worden opgesteld.

Op dit punt ontstond een levendige discussie met het lid Van Woesik van GB, portefeuillehouder van de N65 in de vorige raadsperiode. De fracties van CDA, VVD en PvdA/GL konden het voorstel steunen. De heer De Graaff van D66 twijfelde nog of het een hamerstuk was, hij was wel voor het voorstel maar wilde wachten hoe de Raad van State de beroepsprocedure beoordeelt. Van Woesik reageerde hierop dat de fractie van D66 met droge ogen instemt met het voorstel terwijl de kiezers van D66 massaal bij de verkiezingen tegen de ombouw van de N65 stemden. Ook de reactie van het CDA verbaasde Van Woesik. In de rapportage was een verkeerde telling door het onderzoeksbureau geleverd met betrekking tot uitstoot stikstof van voertuigen en dit wordt dan gecompenseerd door bedrijven op te kopen om zo de uitstoot te verlagen. Hij vroeg zich ook af waarom er voor 2 ton aankoop gedaan is om de stikstofcijfers te verlagen. De heer Vrensen van PLV was het met GB eens en verbaasde zich dat partijen die bij de verkiezingen tegen waren nu een ommezwaai maakten.

Startnotitie bestemmingsplan Distelberg – Giersbergsebaan
Dit agenda punt had 2 insprekers. De heer Peter Schraven voorzitter van de eigenaren Distelberg en de heer Bram Twijffels van Het groene Hart Brabant. Laatstgenoemde hield een pleidooi over het permanent wonen en stelde voor om een persoonsgebonden beschikking aan alle huidige bewoners te verstrekken. Dat doet recht aan het gestelde in het Uitvoeringsprogramma, omdat alle huidige bewoners er dan permanent kunnen blijven wonen. De heer Schraven gaf aan dat hij met de gemeente Haaren vanaf 2018 in dialoog is. In het gebied staan 37 recreatiewoningen en hij benadrukte dat het geen recreatiepark is. Het permanent wonen werd gedoogd vooruitlopende op de woningbestemming in het kader van de omgevingswet.

De meeste partijen vonden het een hamerstuk. Joris Vrensen van PLV wilde weten of er geen precedentwerking werd geschapen en wachtte het antwoord af van de wethouder voordat hij zijn fiat gaf. Dianne Schellekens van D66 wilde graag tot een eind komen van dit dossier omdat bewoners al langere tijd in onzekerheid verkeren. Ook Albert Verlinde van de VVD was deze mening toegedaan. Er moet helderheid komen voor de bewoners. Hij vroeg de wethouder hoe ver zij meegaat in de bestemmingsplan. Verantwoordelijk wethouder mevrouw Vos gaf aan dat zij het plan aan de provincie voorlegt om te zien of zij zich daarin kunnen vinden. Over de bebouwing worden afspraken gemaakt met de bewoners. Maar de voorwaarden hierover staan al in de startnotitie. In het plan moet worden opgenomen dat het gebied een bosbestemming krijgt aldus de wethouder. Volgende week wordt het als bespreekstuk in de raadsagenda opgenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in