Home Bestuur & politiek Formateur Seuren: “Bestuursakkoord is stevig fundament”

Formateur Seuren: “Bestuursakkoord is stevig fundament”

Aan de nieuwe bestuurscultuur met meer openheid en transparantie, in politiek Vught een belangrijk uitgangspunt voor de komende bestuursperiode, wordt in het Bestuursakkoord van PvdA/GL, D66, VVD en CDA “uitgebreid aandacht besteed”. Dat zei formateur Robert Gebel zaterdag 16 januari in Blikveld van NOVO3.

Onder leiding van de formateurs Wilbert Seuren, oud D66-wethouder in Vught en Robert Gebel, oud raadslid voor de VVD, hebben PvdA/GL, D66, VVD en CDA sinds 12 december aan een coalitieakkoord voor Vught gewerkt. “Er is een stevig fundament neergelegd”, aldus Seuren. Donderdag 14 januari werd bekend dat de partijen tot overeenstemming zijn gekomen, maandag 18 januari worden de afspraken bekendgemaakt. Donderdag 21 januari bespreekt de gemeenteraad het akkoord.

Het bestuursakkoord is een stuk op hoofdlijnen. “Met hoofdlijnen bedoelen we  doelstellingen die je wilt behalen. Die kaders moet het college later gaan uitwerken samen met de gemeenteraad.” Volgens Gebel krijgt de gemeenteraad een belangrijke rol om daarna over alle thema’s een standpunt in te nemen.

De financiële problemen waar Vught voor staat, vooral als gevolg van de grote uitgaven voor de N65 (circa 21 miljoen) is een van de ‘harde noten’ die de onderhandelaars hebben gekraakt. Ook de reconstructie van rijksweg N65 en de verkeersdruk op lokale wegen in Vught die daardoor zal ontstaan, is een ‘hobbel’ waar de partijen over hebben onderhandeld.

“We hebben niet de moeilijkste thema’s als eerste behandeld omdat je ook een beetje aan elkaar moet wennen”, zegt Seuren. “De partijen moeten vertrouwd raken met de werkwijze. Dan is het minder handig om direct met de moeilijkste onderwerpen te beginnen.”  

Diverse belangenorganisaties zoals Ouderen Samen en Samen voor Vught hebben wensenlijstjes naar de onderhandelaars gestuurd. Die lijstjes zijn “niet expliciet ter sprake gekomen”, zegt Gebel. De formateur gaat ervan uit dat de inbreng en wensen van inwoners en organisaties zijn meegenomen door de onderhandelaars.  

Aan de onderhandelingen is met twee personen van elke partij deelgenomen. Toine van de Ven en Ton van der Vossen namens PvdA/GL, Fons Potters en Dianne Schellekens voor D66, Mark du Maine en Nathalie Pullens voor de VVD en Rutger Jans en Yvonne Vos waren voor het CDA afgevaardigd.

Wethouders in het nieuwe gemeentebestuur worden Toine van de Ven (PvdA/GL), Fons Potters (D66), Mark du Maine (VVD) en Yvonne Vos (CDA). De portefeuilleverdeling wordt komende week bekendgemaakt. Voor Du Maine en Vos is de wethoudersfunctie nieuw. De benoeming van de vier wethouders staat donderdag 21 januari op de raadsagenda.

Presentatie Erik Overman en Peter Corvers.
Techniek Ludo Servais.

Beluister hieronder het interview met Wibert Seuren en Robert Gebel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in