Home Bestuur & politiek Fons Potters (D66): “Wij hebben meer raakvlakken met elkaar.”

Fons Potters (D66): “Wij hebben meer raakvlakken met elkaar.”

De belangrijkste reden om niet verder te praten met Gemeentebelangen is dat D66, PvdA/Groen Links en CDA inhoudelijk dichter bij elkaar staan. Dat zei Fons Potters (D66) zaterdag in Blikveld van NOVO3.

Gemeentebelangen wilde tijdens de informatieronde verder praten met PvdA/GL, CDA en D66 over een aantal belangrijke kwesties, zei Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) die samen met Fons Potters aanschoof voor de NOVO3-microfoon. D66, PvdA/GL en CDA wilden dit niet. “Ik heb nog gevraagd aan die partijen om over de inhoud te gaan praten omdat daar heel veel raakvlakken zijn hoewel er ook wel verschillen zitten. Ik had het heel prettig gevonden om dat met elkaar te delen. Dat heb ik echt enorm gemist.”

Fons Potters zei dat een coalitie met CDA, PvdA/GL en VVD de eerste voorkeur heeft van zijn partij. “Wij zien voor de komende vijfenhalfjaar met die partijen heel veel raakvlakken. Wij zijn blij dat Bert Pauli dat geadviseerd heeft.” Volgens Potters wordt er in de formatieronde die nu is gestart behalve over programma-inhoudelijk punten ook over een nieuwe bestuurscultuur gesproken. “We moeten er nog zien uit te komen met deze partijen, het is niet onoverbrugbaar.”

Bestuurscultuur
Bregje Peijnenburg vindt dat een nieuwe bestuurscultuur geen reden kan zijn om Gemeentebelangen uit te sluiten. “Vier mensen uit onze fractie hebben afscheid genomen. Dus daar komt al veel vernieuwing uit voort. En we hebben nieuw talent op de lijst staan, ook nog eens specifiek voor Helvoirt.“ Volgens Peijnenburg maakt Gemeentebelangen wel degelijk een slag als het gaat over vernieuwing. Uit het advies van Pauli valt op te maken dat bestuurlijke vernieuwing een van de redenen is voor D66, PvdA/GL en CDA om met elkaar door te gaan, samen met de VVD.

Coalitie-onderhandelingen
Zaterdag 12 december zijn de formateurs Wilbert Seuren, oud-wethouder voor D66 en Robert Gebel, oud VVD-raadslid en advocaat, begonnen met de formatieronde. Van D66, PvdA/GL, VVD en CDA zijn daar twee leden bij aanwezig. Uitgangspunt is een bestuursakkoord op hoofdlijnen.   

Volgens Fons Potters zal niet eerder dan in de tweede week van januari een bestuursakkoord worden gepresenteerd. “Aanvankelijk dachten we er in de week van 4 januari uit te zijn. Maar we hebben de stip nu wat verder gezet.” Potters zei bij NOVO3 beschikbaar te zijn als wethouder. De fractie van D66 bepaalt dinsdag of hij ook daadwerkelijk kandidaat-wethouder wordt.

Presentatie Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek Maurice van der Vliet.
 
Beluister hier het interview met Bregje Peijnenburg en Fons Potters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in