Wethouder Nino de Lange heeft er geen slapeloze nachten van: de discussie over de energietransitie in Vught. Sterker nog: onafhankelijke onderzoeken hebben zijn beleid ondersteund. De bouwstenen ervan zijn solide. Vanuit die overtuiging zag hij de commissievergadering met vertrouwen tegemoet.
In Blikveld legde hij nog eens uit dat de keuze die voorligt te maken heeft met een visie op lange termijn – vooralsnog tot 2030 – of focussen op de eigen omgeving. Beiden zijn uiteraard legitiem. Hij heeft wel geleerd dat de noodzaak bestaat. De lusten en lasten van de voorgestelde beleidsmaatregelen moeten veel explicieter voorgelegd worden. De vele insprekers op de commissiebijeenkomst op 15 mei jongstleden stelden legitieme zorgen aan de orde. Hoofdthema’s in dit dossier blijken de windmolens en de toekomst van het klimaat te zijn.
De keuze voor zonnepanelen op daken is een gewenste keuze, maar er moet blijken of ze de gewenste energieopbrengst voor 2030 te kunnen produceren. Zonnepanelen op land zou zo’n vijftig hectare grondoppervlak vragen. Panelen op vruchtbare landbouwgrond is provinciaal geen optie. Een combinatie van zonnepanelen op dak en windmolens op land wel. Maar de Gement valt dan af vanwege Natura 2000-status en het gegeven dat het de enige plek is met vruchtbare landbouwgrond in de gemeente.
Breed mandaat van de Vughtse samenleving noodzakelijk
De gemeente is geen projectontwikkelaar, maar heeft als wens dat voor de energietransitie noodzakelijke grond honderd procent in eigendom van de gemeente is. Dit om zo te garanderen dat de energieopbrengst Vught ten goede komt. De wethouder beseft dat een breed mandaat van de Vughtse samenleving noodzakelijk is. Op 5 juni zal de gemeenteraad zich moeten uitspreken over de gepresenteerde voorstellen om tot een reële energietransitie te komen. Het hele gesprek is te beluisteren op onderstaand audiofragment.
Presentatoren: Michel Versteeg en Joop Kraan; Techniek/Editor: Ralph van Dongen