Op de agenda van de raadscommissie (donderdag 7 december) stond de ‘omgevingsvisie Vught 2023’. Het raadsvoorstel behelsde onder andere in te stemmen met de Nota van Zienswijzen en ambtshalve wijzigingen Omgevingsvisie Vught 2023 en de omgevingsvisie Vught 2023 vast te stellen als Structuurvisie en tenslotte het college de bevoegdheid toe te kennen de Omgevingsvisie Vught 2023 te wijzigen mits de wijzigingen voortvloeien uit regelgeving of beleid dat door de raad is vastgesteld.
Voor dit agendapunt was een inspreker, de heer Looijmans, die onder andere aangaf dat deze Omgevingsvisie deels gebaseerd is op vastgesteld beleid, maar ook een stip op de horizon is. De leidende principes voor toekomstig beleid en de daarbij behorende doelstellingen onderbouwen de beleidskeuzes en plannen, die door College en Raad nog moeten worden gemaakt. Vier leidende principes zijn in de visie opgenomen die niet bindend zijn, hetgeen de inspreker tot tevredenheid stemde. Hij zoomde in op 2 principes waarbij zijn locatie, gelegen aan de Hoevensestraat, een meerwaarde kan betekenen. Verder stond hij stil bij het kerndoel leefomgeving klimaatadaptief, natuur inclusief en bio-divers in de visie omschreven die aan zijn locatie op dit moment volledig voorbij ging maar met een passende en andere invulling in ruime mate verbeterd zou kunnen worden.
Volgens hem is de vast te stellen Omgevingsvisie een prima kijk op het toekomstige gebruik van de ruimte maar tegelijkertijd was hij van mening dat de visie meer ruimte mag bieden voor een particulier initiatief. Hij vroeg daarom college en raad om mogelijkheden voor het vigerende gebied toe te laten en de uitdagingen en kansen samen te bezien. Grootschalige Ruimte voor Ruimte leek hem niet gepast.
De commissie reageerde over het algemeen instemmend en positief met de nodige kanttekeningen.