De raadsdialoog van 6 juli stond in het teken van de Duurzame Verstedelijking. Aanleiding hiervoor is ‘het Eindconcept Ontwikkelperspectief’ en de ‘eerste uitvoeringsafspraken Stedelijk Brabant 2040’, dat door de provincie aan de regio is voorgelegd. De opzet was om de raad te informeren over de ontwikkelingen naar meer sturing door rijk en provincie over het gebruik van de schaarse ruimte en wat dat betekent voor Vught. De dynamiek in stedelijk Brabant is groot, het is namelijk het tweede verstedelijkte gebied van Nederland. Er ligt dus een forse verstedelijkingsopgave, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. Mevrouw Betsie Wisselink, strategisch adviseur van de gemeente Vught, gaf een heldere uiteenzetting over dit onderwerp.
De aanwezige raadsleden kregen een presentatie over het Ontwikkelperspectief en wat dit inhoudt voor Vught, alsmede een schets van andere trajecten die een relatie hebben met het traject Duurzame Verstedelijking, met name het Ruimtelijk Voorstel dat alle provincies vóór 1 oktober 2023 bij het rijk in moeten dienen; maar ook over het Brabants Programma Landelijk Gebied. De input voor het ruimtelijk voorstel is de duurzame verstedelijking, energie en klimaat en het landelijk gebied. Het regionale samenwerkingsverband is bezig een ruimtelijke bijdrage te ontwikkelen voor het provinciaal voorstel. Er is ook een link naar alle gemeentelijke omgevingsvisies.
Door middel van een power point presentatie werden de raadsleden meegenomen in het proces naar duurzame verstedelijking. Ook werd aangegeven wat dit onder andere voor Vught kan betekenen. Het inbreiden in alle kernen, de visie wonen buitengebied, de optimalisatie omgeving station Vught (betere fietsenstallingen, deelmobiliteit), de mobiliteitstransitie en mobiliteitsvisie en de kwaliteitsverbetering van het buitengebied voor inwoners van de regio (landschapspark). Een spanningsveld kan ontstaan bij de verbetering van het buitengebied. Dit kan botsen met de doelen: biodiversiteit en natuurherstel. Ook is de vraag dan of er ruimte is voor bedrijven en of er een voldoende energievoorziening is voor nieuwe woningen en bedrijven.
Er is in de verstedelijking veel aandacht voor de kernen Cromvoirt en Helvoirt. Vught heeft veel groen en de kwaliteit van het landschap moet verbeterd worden voor de inwoners. Het dient wel een groen gebied te blijven, waar veel mensen wonen. Het bodem- en watersysteem wordt de basis voor de verstedelijking. De energievoorziening wordt hierin ook steeds belangrijker. Mobiliteit is ook een belangrijk onderdeel van de verstedelijking. Er zal intensiever gebruik gemaakt moeten gaan worden van het openbaar vervoer. Geadviseerd wordt om te bouwen, vooral daar waar al voorzieningen zijn en vooral binnen de steden en dorpen. De visie ‘wonen buitengebied Vught’ is opgesteld samen met de provincie en de woonvisie van Vught past goed bij het proces van de duurzame verstedelijking.
Tijdens de raadsdialoog werden vragen gesteld over de beïnvloedingsruimte van de Raad, de invloed van kleine gemeenten op het proces, of bestaande wijken ongewenst zijn in het verduurzamen, de omgevingsvisie, gebiedsgerichte aanpak, invloed van de eigen omgevingsvisie, inbreiden binnen de bebouwde kom grenzen en de gepresenteerde kaarten bij de power point presentatie van het gebied in en rondom Vught. Mevrouw Wisselink gaf onder andere aan dat de beïnvloeding via het college kan plaatsvinden omdat Vughtse wethouders aan ‘cruciale tafels’ zitten en ze bevoegd zijn een planologisch instrumentarium vast te stellen. Anderzijds kunnen ze wel beknot worden doordat er dwingend beleid en regelgeving vanuit de rijksoverheid en provincie te verwachten is. Maar in het hele proces is het een kwestie van geven en nemen en is het belangrijk om er bij te zijn en zo invloed uit te kunnen blijven oefenen.