Op zaterdag 14 november 2020 heeft in het Raadhuis van Vught het slotdebat plaatsgevonden met de lijsttrekkers van de zes politieke partijen. In dit slotdebat konden de partijen hun standpunten aan de kiezers kenbaar maken.
Aan het verkiezingsdebat namen deel: Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen), Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks), Fons Potters (D66), Mark du Maine (VVD), Dani Smith (SP) en Rutger Jans (CDA).
De discussie over dit onderwerp bracht aan de ene kant met zich mee, dat er nogal wat teruggekeken werd op de afgelopen jaren, waar de ‘burgerparticipatie’ bepaald niet ‘gevierd’ kon worden. Aan de andere kant komt uit de discussie naar voren dat, vanuit de verkiezingsprogramma’s bekeken, er alleen maar geconcludeerd kan worden dat alle partijen daar in grote lijnen hetzelfde over denken.
De SP heeft, terugkijkend, de mening dat de burgerparticipatie in de afgelopen jaren ‘versloft’ is als het gaat om bijvoorbeeld de plannen met De Wieken, De Baarzen, met de Jagersboschlaan etc. De SP houdt een pleidooi voor ‘beginspraak’: geef de burger al een kans om in te spreken voordat de ‘tekeningen’ er al liggen.
Het CDA vindt ook dat er een tekort aan transparantie is geweest en dat het aan voldoende inspraak en participatie ontbroken heeft. Benadrukt wordt dat het goed uitleggen en communiceren – van met name besluiten die niet zo goed liggen – wezenlijk zijn voor het draagvlak van politieke beslissingen.
PvdA/Groen Links ziet voor de gemeente vooral de rol van kaderstelling. Zo gauw men weet wat men wil, is er ruimte voor gesprek. Van belang is te kijken op welk niveau inspraak en participatie zinvol is. Inspraak bij een ‘vlekkenplan’ is wellicht voortijdig. Maar er is nog veel te winnen: een ‘wijkmakelaar’ of ‘wijkmanager’ kan daarbij een belangrijke rol spelen.
D66 meent dat het openbaar maken van Collegebesluiten een bijdrage kan leveren aan burgerparticipatie. Dat zouden ook burgeradviesraden kunnen doen. Net als de andere partijen wil ook D66 dat de wethouders zich in de wijk laten zien.
De VVD is bang voor de opbouw van een bureaucratisch bouwwerk, wat vertraging in allerlei processen kan betekenen.
Gemeentebelangen ziet de kansen voor een grotere burgerparticipatie niet alleen in informatiebijeenkomsten houden, maar ook in de vorm van een digitaal loket. GB pleit ook voor ‘grijze’ vlakken (= nog geen detailinvulling) in bestemmingsplannen, die meer ruimte zouden kunnen opleveren voor burgerparticipatie in de concretisering van plannen.
Presentatie: Erik Overman, Peter Corvers en Berry van de Water. Techniek: Ralph van Dongen en Ludo Servais.