De raadsvergadering van 8 juli 2021 werd gehouden in de Guldenberg te Helvoirt. Deze kenmerkte zich vooral door ingediende moties bij de agendapunten jaarrekening, burap en kadernota 2022-2025, die overigens allen aangenomen werden. Bij het begin van de vergadering deelde Dianne Schellekens, fractievoorzitter van D66, mede dat het bestuur en fractie verrast waren door het uittreden van het fractielid Vrensen. “Dit was zonder overleg gegaan, ” aldus Schellekens en zij gaf aan dat dit “schadelijk is voor de Vughtse politiek”.
Vuurwerkmotie
Tijdens de behandeling van de jaarrekening/jaarverslag kwam Nino de Lange van de fractie PvdA/GL met een ‘vuurwerkmotie’. Kijkend naar de afgelopen jaarwisseling, waarin vanwege Corona het vuurwerk afsteken nagenoeg onmogelijk was geweest, kwam hij met een motie een lokaal vuurwerkverbod in te stellen. Het college gaf aan, dat de capaciteit niet aanwezig was een lokaal vuurwerkverbod te handhaven. Een landelijk verbod werd wel door de Vereniging van Gemeenten geadviseerd. Het lid Vromans van GB merkte op dat voorkomen zou moeten worden, dat er sprake zou zijn van vuurwerktoerisme. Na stemming werd deze motie verworpen.
Burap
Tijdens de Burap werd de motie Subsidie evenement ingediend door CDA/VVD en D66. Dit betrof een motie, die de samenvoeging met Helvoirt nog een feestelijk tintje zou moeten geven. Omdat er vanuit het college aangegeven werd dat in het bestuursakkoord opgenomen was om dit te organiseren kon deze motie rekenen op de steun van het college en werd deze motie uiteindelijk ruim aanvaard. Volgens het raadslid Timmermans van de VVD hadden de indieners van de motie gedacht aan een bedrag van 10.000 euro. Over de invulling van de festiviteiten en/of festival werden diverse ideeën aangebracht vanuit de fracties.
Kadernota 2022-2025
Het feit dat er een positief saldo in het Vughts huishoudboekje was, stemden partijen tot tevredenheid, zoals reeds eerder in de commissievergadering al was gememoreerd. Daarnaast werden complimenten uitgedeeld over de 100 dagen gesprekken. Een punt van zorg bij veel fracties was de jeugdzorg. Ook werd door Nino de Lange van PvdA/GL nog aandacht gevraagd voor de kostendelersnorm problematiek. De wet zorgt er in feite nu voor dat jongeren van 21 jaar en ouder dan op straat komen te staan, hetgeen niet de bedoeling van de wetgever is geweest. Dianne Schellekens van D66 kwam met 2 moties. Een van de moties betrof de motie ‘verledding‘ van de openbare verlichting. Deze werd ingetrokken nadat wethouder Van de Ven aangaf dat er reeds uitvoering gegeven werd aan deze motie. Daarnaast had D66 met de VVD een motie boomplan ingediend. De bedoeling van deze motie was om met lokale initiatiefnemers een bomenkaart met bomenplan op te stellen. Deze motie werd verworpen. De fractie van GB kwam met de motie trillingshinder. Het Rijk heeft 11,8 miljoen ter beschikking gesteld voor een trillingsonderzoek. De fractie wilde deze gelden breder inzetten. Wethouder Du Maine gaf aan dat een en ander al was vastgelegd in het tracébeleid. Deze motie werd ook verworpen. GB diende ook een motie opstapperron in om in Helvoirt bij d’n Dreef een ondertunneling te creëren voor voetgangers en fietser en daarnaast wilden zij ook een opstapperron in Helvoirt. Wethouder Du Maine gaf aan, dat de ondertunneling reeds in het bestuursakkoord staat. Voor het opsstapperron daar zou een lobby opgestart moeten worden. Deze motie werd ook verworpen. Door mevrouw Nathalie Pullens van de VVD werd de motie audio visueel namens de fracties van VVD/CDA/D66/Partij Progressief Liberaal Vught ingebracht. Gevraagd werd een bedrag van 34.000 euro te investeren in nieuwe audio visuele middelen voor de raadszaal en commissiekamer moet gaan vervangen. Na enige discussie werd deze motie met uitzondering van PvdA/GL en GB aanvaard. De fractie van D66 kwam nog met een motie extra inkomsten. Naast de geplande inkomsten werd gevraagd te kijken naar extra inkomsten bijvoorbeeld uit extra legesopbrengsten. Het CDA gaf aan dat de autonome kostenstijgingen voor 2022-2025 2 miljoen en de autonome ontvangststijgingen 1 miljoen bedragen. Waarmee gezegd, door Rutger Jans, dat er behoedzaam geopereerd moet gaan worden. Bij Guus van Woesik van GB riep dit de vraag op of het uitvoeringsprogramma dan niet te ambitieus was met alle onzekerheden. Na stemming werd deze motie aanvaard.