De Nota Energie en Klimaat Vught 2022-2030 was een van de 2 agendapunten van de raadsvergadering van 2 februari. Met uitzondering van de PLV gingen de overige partijen akkoord met deze nota. Communicatie over deze nota werd belangrijk gevonden door fracties:
Willem Jan de Graaff (D66) gaf in zijn betoog aan dat de inwoners op een simpele wijze op de hoogte gebracht moeten worden van deze nota. Het college moet ook actief energie-armoede bestrijden.
Koen van Dinther (VVD) vroeg zich af hoe de bewoners meegenomen worden in de communicatieplanning en/of strategie. Hij wilde ook weten hoe de voortgang gemonitord werd. Hij constateerde dat de energietransitie in een ontwikkelfase zit.
Bregje Peijnenburg (GB) constateerde dat de nota ver van de inwoners staat. Zij adviseerde bedrijven erbij te betrekken. De participatiemoeheid ontstaat volgens haar fractie omdat geleverde input niet wordt meegenomen.
Joris Vrensen (PLV) was de enige fractie die tegenstemde. Hij constateerde dat de vertaalslag van goede bedoelingen naar doen op zich laat wachten. Verder gaf hij aan dat bewoners stappen zetten tot verduurzaming maar een grote groep niet over de middelen beschikt om dit te kunnen doen, “wat wordt daar mee gedaan?” vroeg hij zich hardop af. Hij had in de nota geen enkel ingediend voorstel teruggezien. De reden van zijn tegenstemmen was omdat er te weinig actie wordt ondernomen en er nog steeds plannen worden gemaakt voor windenergie.
Ton van de Vossen (PvdA/GL) gaf aan dat zijn fractie het eens was met de inhoud van de nota. Het is een parapluplan en staat boordevol ideeën. Wat minder tevreden was de fractie over het uitvoeringsplan. Er moet snel iets gebeuren. Het draagvlak is groot voor de energieslag. Communicatie is leidend om te zorgen dat draagvlak overeind blijft.
Désirée Rasenberg (van de gelijknamige fractie) was niet gerustgesteld na de discussie op 19 januari in de commissie gevoerd, waarbij inspreker van Duurzaam Cromvoirt aangaf dat de op te wekken windenergie te onrealistisch wordt voorgesteld, waardoor meer windmolens nodig zijn. Verder maakt Duurzaam Cromvoirt zich zorgen dat de zonneladder gevolgd wordt maar dat er wordt voortborduurt op windenergie. Belangrijk dat Vught koers bepaalt. Haar fractie is niet tegen het voorstel maar vertrouwt er wel op dat de wethouder in het verdere proces steeds tijdig en effectief schakelt met steakholders en derden en de raad stapsgewijs meeneemt in de vorderingen.
Dani Smith (SP) gaf aan een nauwgezette vinger aan de pols te houden op dit dossier en hoopt ook tijdig te worden bijgepraat. Het standpunt van de SP is vrij simpel: Energie en klimaatbehoefte van ons allemaal zoveel mogelijk genationaliseerd, geregionaliseerd, gedemocratiseerd en geëgaliseerd wordt en dat niet een enkeling toegang heeft tot de energie en het klimaat dat van ons allemaal is.
In zijn beantwoording legde de wethouder de nadruk over de reeds gevoerde communicatie. Hij gaf aan dat er een communicatiestrategie komt en niet een plan. Over de verduurzaming van de gemeentelijke panden gaf hij aan dat de 200 zonnepanelen op gemeentegebouwen niet gerealiseerd waren, maar dat afgelopen herfstvakantie sporthal Het Kwartier verduurzaamd is en dat er nu 2000 zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen liggen. Hij beloofde op korte termijn een raadsinformatiebrief te sturen over de stand van zaken van de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen en een plan van aanpak voor de komende jaren.