Home Bestuur & politiek Burgerparticipatie kan beter

Burgerparticipatie kan beter

Tijdens de uitzending van Blikveld van 8 augustus werd Dianne Schellekens, geïnterviewd door Berry van de Water en Erik Overman. Zij vervult de rol van fractievoorzitter in de raad voor D66 en is daarmee in haar sas. Zij ziet haar rol als ondersteunend in de fractie en niet als baas, maar is wel de woordvoerder en éérst verantwoordelijke in de politieke lijn, als het over diverse onderwerpen gaat. Ze vindt het weleens lastig als het een onderwerp betreft wat ze moet verdedigen als fractie maar daar zelf een eigen mening over heeft. “In het fractieoverleg wordt van tevoren overleg gepleegd en mocht het iets principieels zijn kun je daar altijd anders over stemmen”, aldus Dianne.
D66 komt na de vakantie in september naar buiten met wie als lijsttrekker de komende verkiezingen ingaat. Zij is zelf wel in voor deze functie en wil sowieso een derde raadsperiode meedoen omdat zij het gevoel heeft dat het verstandig is om nieuwkomers en ervaren leden in een fractie te hebben. Daarnaast heeft zij nog genoeg uitdagingen voor zichzelf om gemotiveerd voor een derde periode te gaan. Als grote uitdagingen ziet zij de ombouw van de N65, ondertunneling van het spoor, de biodiversiteit, verduurzaming van woningen, de verbetering van de burgerparticipatie en de problemen tijdens en na de ombouw van de N65 van het onderliggend wegennet.
Over de rol van de oppositie is zij duidelijk. De samenwerking in de oppositie is sterker geworden door de rol van de coalitiepartijen. Er wordt nog te weinig samengewerkt met de oppositie waardoor er nog steeds geen goede democratie in de raad is. Dat daardoor een sfeer wordt geschapen dat er teveel op de persoon wordt gedebatteerd, daar is zij het niet mee eens. Maar zo zegt zij “dat is het gevolg van het gemis aan transparantie in de raad. Er moet nog teveel gezocht worden naar antwoorden”. Zij heeft het idee dat er als oppositie wel het een en ander bereikt is gezien de moties die zijn ingediend door de oppositie en ondersteund zijn door de coalitie. Daarnaast ziet zij dat er stappen gemaakt zijn in het woningdossier met ondersteuning van de coalitiepartijen GB en VVD.
Op de vraag of het achter de schermen anders is, geeft zij aan dat ondanks verschil van meningen in de Raad iedereen ‘on speaking terms’ blijft en naar hetzelfde doel werkt voor de gemeenschap van Vught.
Na de komende verkiezingen ziet zij weer graag een rol weggelegd voor D66 als coalitiepartij, maar mocht dit anders zijn dan blijft D66 als partij zijn opvattingen zoveel mogelijk verdedigen en uitdragen in het belang van de nieuwe gemeente Vught.
Over één onderwerp is Dianne heel duidelijk in de komende raadsperiode. Dat betreft de burgerparticipatie. “Daar is nog geen duidelijk beleid over en dat moet verbeterd worden. Het moet niet zo zijn dat burgers in gesprek met de gemeente om het woninggenot te verbeteren na drie jaar van de gemeente een voorstel krijgen waar zij niet op zitten te wachten. Transparantie en inzichtelijk maken wat je doet, daar zit de burger van Vught op te wachten als het gaat over burgerparticipatie”.

Beluister hieronder het interview met Dianne Schellekens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in