Op de Raadsagenda (19 mei) stond het Burger initiatief Duurzaam Cromvoirt. Zij stelden voor om af te zien van windenergie. Het college adviseerde juist om windenergie onderdeel te laten zijn van onderzoeken. Tijdens het debat waren de fracties van de coalitie D66, VVD, PvdA/GL en CDA unaniem en gaven aan niet in te stemmen met het initiatief.
Het college gaf wel aan dat er onderdelen van het burgerinitiatief meegenomen kunnen worden in de Nota Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de PlanMER (Plan Milieu Effect Rapportage), die nog doorlopen moet worden. Op deze wijze wordt het burgerinitiatief betrokken bij de verdere ontwikkeling om te komen tot zon- en windbeleid. Redenen waren o.a. het afgesloten coalitieakkoord. Ans Beijens (CDA) gaf nog eens aan het mooi te vinden als burgers meedenken, maar dat zeker alle mogelijkheden voor opwekking energie onderzocht moesten worden. Guus van Woesik(GB) vond het jammer, dat het burgerinitiatief werd afgewezen. Hij gaf aan dat dit weinig vertrouwen voor de toekomst richting de burgerij gaf en geeft de raad mee zorgvuldig om te gaan met initiatieven, mede gelet op de kennis die bij duurzaam Cromvoirt aanwezig is. Joris Vrensen (PLV) gaf aan dat het initiatief ondersteund zou moeten worden.
Samen met de fractie van GB diende hij een amendement in: om de doelen voor het realiseren van windenergie pas in beeld te laten komen als onderzoek heeft uitgewezen, dat alternatieve energieopwekking niet mogelijk is zonder de combinatie met windmolens. En dat er pas besluitvorming voor inzet van windenergie plaatsvindt als de uitkomst van het lopende RIVM onderzoek over de gezondheidseffecten van windturbines is afgesloten, alsmede de uitkomsten van dit onderzoek betrokken worden bij de besluitvorming en de afstandsadviezen worden gevolgd van de Brabantse Milieu Federatie met betrekking tot het plaatsen van windturbines nabij kwetsbare natuurgebieden. Het college ontraadde dit amendement en na stemming werd deze ook verworpen.